TEAM GIMEL

www.gimel.dk

[email protected]

[email protected]

 

 

Forslag om nedsættelse af en kommission til udredning af problemer og løsninger inden for prostitutionsområdet

 

Baggrund

I mange år har prostitution være et mere elle mindre tabubelagt område, som ikke har haft megen plads i den offentlige debat. De lovgivningsmæssige rammer for området er derfor ikke – i samme grad som på de fleste andre områder - baseret på grundige analyser eller en velovervejet debat. Samtidig kan det konstateres, at der er ganske alvorlige problemer knyttet til prostitution, bl.a. kriminalitet, narkotika og kvinder, der lever et miserabelt liv. Næppe mange vil være uenig i, at en status for området viser, at der forekommer mange uløste problemer, og at det ikke er indlysende, at disse problemer vil blive løst inden for de eksisterende rammer.

 

Som noget nyt har der i de senere år i højere grad været en offentlig diskussion om prostitution. Der er i denne diskussion fremkommet forskellige forslag til, hvad der kan gøres for at løse og afhjælpe nogle af de problemer, der er knyttet til prostitution.

 

Offentlighedens øgede interesse for området, herunder erkendelsen af de store problemer, der foreligger, danner et godt grundlag for netop nu at gennemføre en samlet kulegravning eller udredning af problemerne og på grundlag heraf udvikle forslag til løsninger.

 

Nedsættelse af Kommission

Til at gennemføre en sådan udredning bør der nedsættes en Kommission til udredning af problemer og løsninger inden for prostitutionsområdet, evt. i Velfærdsministeriets regi. Et sådant kommissionsarbejde vil også have mulighed for at kvalitetssikre de løsninger, der efterfølgende kan komme på tale. Sammenfattende bør Kommissionen nå frem til en vifte af langsigtede og robuste løsninger på de problemer, der er knyttet til prostitution.

Som den offentlige debat i dag indikerer, er det tænkeligt, at der ikke nødvendigvis vil vise sig at være offentlig og politisk konsensus om alle de forslag, Kommissionen vil kunne nå frem til. I sidste ende vil det – som i så mange andre sammenhænge – være en politisk afgørelse hvilke løsninger, der vælges. Men Kommissionen vil være i stand til at udrede et beslutningsgrundlag, der både kan kvalificere debatten om emnet, og de løsninger, der vælges.

 

Kommissionen bør sammensættes af repræsentanter for ekspertisen på området. Det vil sige repræsentanter for forskningen på området og videnscentrer. Sociale institutioner, der arbejder med området, både private og offentligt støttede hjælpeorganisationer og myndigheder. Interesseorganisationer, der arbejder med problemstillingerne, og som har velunderbyggede holdninger til emnet. Det vil også være en fordel at inddrage nuværende eller tidligere prostituerede i arbejdet.

 

Skitse til arbejdsplan for Kommissionen

 

 

Kommissionen bør være i løbende kontakt med offentligheden, hvilket bl.a. kan ske gennem offentliggørelsen af de supplerende udredninger, Kommissionen sætter i værk. Det kan også ske gennem offentlige høringer og seminarer.

 

 

For TEAM GIMEL

 

Anja