Sammenfatning

af

lovforslag om trækfritagelse for arbejdsmarkedsbidrag.

 

 

Med vedtagelsen af lov nr. 1235 af 24. oktober 2007 om lavere skat på arbejde er arbejdsmarkedsbidraget blevet en indkomstskat i stedet for et socialt bidrag. Det har betydning for skatteberegningen ved arbejde i udlandet. Det skyldes, at der skal laves lempelsesberegninger for skatter men ikke for sociale bidrag. Tidligere har der ikke været lavet lempelsesberegninger for arbejdsmarkedsbidraget, fordi det ikke var en skat. Tilsvarende kan der være  indkomst tjent i udlandet, som ikke skal beskattes, fordi Danmark ikke har beskatningsretten til indkomsten.

Skiftet fra socialt bidrag til skat får derfor betydning for hvor meget arbejdsmarkedsbidrag, der skal indeholdes i løbet af indkomståret. I kildeskatteloven er der hjemmel til at fritage arbejdsgivere fra at indeholde A-skat, når det er åbenbart, at den ansatte helt eller delvist ikke skal betale skat af indtægten.

Der findes ikke en tilsvarende hjemmel til at fritage for at indeholde arbejdsmarkedsbidrag. Det betyder, at arbejdsgivere er nødt til at indeholde arbejdsmarkedsbidrag, selvom det er klart, at der ikke skal betales arbejdsmarkedsbidrag på grund af lempelsesreglerne, fordi arbejdsmarkedsbidraget nu er blevet en skat.

Det foreslås derfor at skabe hjemmel til at trækfritage for arbejdsmarkedsbidrag på samme måde som for A-skatten.

Problemet med den manglende hjemmel til at trækfritage har været aktuelt siden årsskiftet. I forbindelse med vedtagelsen af loven om lavere skat på arbejde blev problemstillingen med trækfritagelsen for arbejdsmarkedsbidrag desværre overset.

Den foreslåede ændring forventes tidligst at være vedtaget af Folketinget kort før sommerferien. Det betyder, at nogle skatteydere har fået indeholdt arbejdsmarkedsbidrag i knapt et halvt år før SKAT kan begynde at fritage med fremtidig virkning. Efter de gældende regler vil overskydende arbejdsmarkedsbidrag for 2008 først blive tilbagebetalt i 2009, når årsopgørelsen for indkomståret 2008 foreligger.

Det foreslås derfor en regel om, at for meget betalt arbejdsmarkedsbidrag for 2008 kan tilbagebetales straks efter lovens vedtagelse. Herved slipper skatteyderne for at vente til 2009 med at få pengene tilbage.