Rigsrevisors § 18, stk. 4-notat af 24. januar 2008 til 01/07
Rigsrevisors notat til statsrevisorerne
i henhold til rigsrevisorlovens § 18, stk. 4
Statsrevisorernes beretning nr. 1/2007 om gennemsigtighed vedrørende skatteudgifter (fradrag mv.)
Skatteministerens redegørelse af 18. december 2007 |
|
RN A302/08 |
2. Med udgangspunkt i internationale anbefalinger og praksis i sammenlignelige lande undersøges det i beretningen, om lovforberedelse, budgettering og rapportering vedrørende skatteudgifter kunne gøres mere gennemsigtig.
Statsrevisorerne bad i deres bemærkninger til beretningen skatteministeren om at redegøre for, hvordan der kunne opnås større gennemsigtighed i lovforberedelsen og budgetteringen af skatteudgifterne, så der er grundlag for politisk budgetbehandling og prioritering. Endvidere bad Statsrevisorerne om en redegørelse for, hvordan Folketinget årligt kunne sikres en rapportering dels om skatteudgifternes økonomiske konsekvenser, dels om ordningerne havde haft de ønskede effekter.
3. Det fremgår af skatteministerens redegørelse, at ministeren generelt er enig i, at Danmark bør lægge sig op ad anbefalinger fra OECD og andre internationale organisationer.
Ministeren er dog ikke enig i, at skatteudgifterne bør fremlægges årligt i forbindelse med finanslovforslaget, og finder endvidere, at en årlig rapportering og evaluering af samtlige skatteudgifter er uhensigtsmæssig, da det vil kræve uforholdsmæssigt store resurser, såfremt alle skatter og afgifter skal analyseres til bunds.
Skatteministeriet er dog indstillet på at undersøge praksis vedrørende budgettering af og rapportering om skatteudgifter i sammenlignelige lande, men oplyser, at en sådan undersøgelse vil være tidskrævende. Ministeriet vil derfor først være i stand til at redegøre herfor i 2009.
4. Rigsrevisionens anbefalinger baserer sig som nævnt på internationale anbefalinger og praksis i sammenlignelige lande, men der peges ikke på bestemte løsninger i beretningen. Med udgangspunkt i anbefalingerne finder jeg fortsat, at beretningen udgør et godt udgangspunkt for at forbedre gennemsigtigheden under hensyntagen til de forhold, der gør sig gældende i Danmark. Jeg er desuden enig i, at bestræbelserne om at skabe øget gennemsigtighed bør ske under hensyn til de resurser, der medgår hertil. Med hensyn til spørgsmålet om tidskrævende undersøgelser skal jeg bemærke, at Rigsrevisionen i undersøgelsesforløbet har bidraget med revisionsrapporter mv., som belyser praksis i andre lande.
5. Samtidig med at ministeren er uenig på væsentlige punkter, anføres det, at ministeriet vil undersøge mulighederne for større gennemsigtighed. Jeg finder det på denne baggrund ikke klart, om skatteministeren reelt er indstillet på at imødekomme Rigsrevisionens anbefalinger og Statsrevisorernes anmodning om at sikre større gennemsigtighed vedrørende skatteudgifterne.
Jeg så gerne en afklaring af ministerens holdning.
Henrik Otbo