R E D E G Ø R E L S E

 

for

 

rådsmødet (retlige og indre anliggender) den 6.-7. december 2007 for så vidt angår sager inden for Justitsministeriets, Indenrigs- og Sundhedsministeriet og Forsvarsministeriets område.

 

Henvisningerne til dagsordenspunkterne svarer til den systematik, der er anvendt i samlenotaterne til Folketingets Europaudvalg og Retsudvalg.

 

Dagsordenspunkt 1: Rådets beslutning om gennemførelse af forordning (EF) nr. 168/2007 for så vidt angår vedtagelse af en flerårig ramme for Den Europæiske Unions Agentur for Grundlæggende Rettigheder for 2007-2012

 

Sagen var ikke på den endelige dagsorden for rådsmødet.

 

Dagsordenspunkt 2: EU-Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og RÃ¥dets forordning om lovvalgsregler for kontraktlige forpligtelser (ROM I)*

 

Formandskabet orienterede om sine forhandlinger med Europa-Parlamentet i forbindelse med Parlamentets første læsning af forslaget.

 

Dagsordenspunkt 3: Europæisk aftaleret

 

Sagen var ikke på den endelige dagsorden for rådsmødet.

 

Dagsordenspunkt 4: RÃ¥dskonklusioner om eksplosivstoffer

 

Rådet vedtog rådskonklusioner om strategiske retningslinjer og prioriterede foranstaltninger vedrørende øget sprængstofsikkerhed.

 

Dagsordenspunkt 5: Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af Rådets direktiv 91/477/EØF om erhvervelse og besiddelse af våben

 

Formandskabet orienterede om den enighed, der er opnået med Europa-Parlamentet vedrørende et kompromisforslag, som er udarbejdet i lyset af Parlamentets forslag til ændringer af Kommissionens oprindelige forslag.

 

Dagsordenspunkt 6: E-Justice

 

Rådet drøftede en rapport fra E-justice-arbejdsgruppen, der beskriver det hidtidige arbejde og opregner fire områder, som vil blive prioriteret under det slovenske formandskab. De nævnte områder omfatter bl.a. fortsat diskussion om indholdet i og de tekniske rammer for E-justice-portalen.

 

Dagsordenspunkt 7: Udkast til rådskonklusioner om kemiske, biologiske, radiologiske og nukleare risici og om biologisk beredskab

 

Rådet vedtog en række rådskonklusioner om kemiske, biologiske, radiologiske og nukleare risici og om biologisk beredskab.

 

Dagsordenspunkt 8: EU-kommissionens forslag til Rådets forordning om ændring af forordning (EF) nr. 2201/2003 for så vidt angår kompetence og om indførelse af lovvalgsregler i ægteskabssager (ROM III)*

 

Sagen var ikke på den endelige dagsorden for rådsmødet.

 

Dagsordenspunkt  9: Status for EU’s indsats mod terrorisme

 

EU’s antiterror koordinator præsenterede sin halvårlige rapport om gennemførelsen af EU’s strategi- og handlingsplan mod terrorisme. Rådet godkendte endvidere en rapport om gennemførelsen af EU’s strategi vedrørende bekæmpelse af radikalisering og rekruttering.

 

Dagsordenspunkt 10: Rådskonklusioner om EU-Kommissionens meddelelse om Eurojusts og Det Europæiske Retlige Netværks rolle i forbindelse med bekæmpelse af organiseret kriminalitet og terrorisme i EU

 

Rådet vedtog rådskonklusioner vedrørende Kommissionens meddelelse om Eurojusts og Det Europæiske Retlige Netværks rolle i forbindelse med bekæmpelse af organiseret kriminalitet og terrorisme i EU. Slovenien oplyste, at de under deres formandskab vil følge op på Kommissionens meddelelse med henblik på at styrke Eurojusts effektivitet.

 

Dagsordenspunkt 11: Rammeafgørelse om anerkendelse af og tilsyn med betingede straffe og alternative sanktioner

 

Der blev opnået samlet politisk enighed om forslaget til rammeafgørelse om anerkendelse af og tilsyn med betingede straffe og alternative sanktioner.

 

Der udestår herefter alene at færdiggøre præambelteksten.

 

Dagsordenspunkt 12: Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om strafferetlig beskyttelse af miljøet

 

Sagen var ikke på den endelige dagsorden for rådsmødet.

 

Dagsordenspunkt 13: Rådets rammeafgørelse om ændring af rammeafgørelse af 13. juni 2002 om bekæmpelse af terrorisme (2002/475/RIA)

 

Kommissionen præsenterede sit for forslag til Rådets rammeafgørelse om ændring af rammeafgørelse af 13. juni 2002 om bekæmpelse af terrorisme (2002/475/RIA), og der fandt herefter en foreløbig drøftelse af forslaget sted.

 

Dagsordenspunkt 14: Rådets rammeafgørelse om den europæiske kontrolordre under procedurer forud for domsafsigelse mellem Den Europæiske Unions medlemsstater

 

Formandskabet orienterede om, at en ny udgave af forslaget til rammeafgørelse om den europæiske kontrolordre under procedurer forud for domsafsigelse mellem Den Europæiske Unions medlemsstater vil blive præsenteret den 18. december 2007 i arbejdsgruppen for strafferetligt samarbejde.

 

Dagsordenspunkt 15: Europol:

 

a) Rådsafgørelse om oprettelse af Den Europæiske Politienhed (Europol) for så vidt angår kapitel 4, 6-7 og 9

b) orientering om arbejdet med spørgsmålene om budgetneutralitet og personaleforhold, hvis Europol fremover skal finansieres over fællesskabsbudgettet.

 

Der blev ikke på den endelige dagsorden for rådsmødet lagt op til politisk enighed om kapitel 4.

 

Der blev imidlertid opnået politisk enighed om kapitel 6, idet spørgsmålet om, hvilke stemmeregler der skal gælde i styrelsesrådet for Europol, dog endnu ikke er færdigbehandlet. Der var endvidere politisk enighed om kapitel 7 og 9.

 

Der blev ikke orienteret om arbejdet med spørgsmålene om budgetneutralitet og personaleforhold, hvis Europol fremover skal finansieres over fællesskabsbudgettet.

 

Dagsordenspunkt 16: Rådsafgørelse om fuld anvendelse af Schengen-reglerne i ni af de nye medlemsstater

 

Rådet vedtog en rådsafgørelse om fuld anvendelse af Schengen-reglerne i Tjekkiet, Estland, Letland, Litauen, Ungarn, Malta, Polen, Slovenien og Slovakiet. Det følger bl.a. af afgørelsen, at den indre grænsekontrol i forhold til de ni lande ophæves fra den 21. december 2007 for lande- og søgrænserne og den 30. marts 2008 for luftgrænserne.

 

Dagsordenspunkt 17: Status vedrørende Schengen-informations-systemet

 

a)Netværk for Schengen-informationssystemet

 

b) SIS II*

 

Formandskabet orienterede om, at kontrakten med det firma, der vandt den gennemførte licitationsrunde, om drift af et netværk for SIS1+ fra november 2008 og frem til, at SIS II er klar til brug, vil blive indgået inden for kort tid.

 

Formandskabet orienterede herudover om, at arbejdet med udviklingen af SIS II fortsat skrider fremad, men at problemer i testfasen har øget risikoen for yderligere forsinkelse af systemet. En overholdelse af tidsplanen, således at SIS II er klar til brug den 17. december 2008, er stadig mulig, men det kræver, at alt fremover forløber planmæssigt.

 

Dagsordenspunkt 18: Fjerde runde af gensidige evalueringer vedrørende den praktiske anvendelse af Den Europæiske Arrestordre og tilsvarende overgivelsesprocedurer mellem medlemsstater – 1. foreløbige rapport om de første syv evalueringsbesøg (Irland, Danmark, Belgien, Estland, Spanien, Portugal, og Storbritannien)  

 

Sagen var ikke på den endelige dagsorden for rådsmødet.

 

Dagsordenspunkt 19: Tredje runde af gensidige evalueringer vedrørende udveksling af oplysninger og efterretninger mellem Europol og medlemsstaterne og mellem medlemsstaterne indbyrdes – den endelige rapport om evalueringsbesøg hos alle 27 medlemsstater

 

Rådet godkendte rapporten om tredje runde af gensidige evalueringer vedrørende udveksling af oplysninger og efterretninger mellem Europol og medlemsstaterne og mellem medlemsstaterne indbyrdes.

 

Dagsordenspunkt 20: Fremskridtsrapport vedrørende forslag til Rådets direktiv om identifikation og udpegning af Europæisk Kritisk Infrastruktur og vurdering af behovet for at forbedre beskyttelsen heraf

 

Rådet tog en rapport om fremskridt vedrørende forslag til direktiv om identifikation og udpegning af Europæisk Kritisk Infrastruktur og vurdering af behovet for at forbedre beskyttelsen heraf til efterretning.

 



* Forslaget er fremsat helt eller delvist med hjemmel i TEF, afsnit IV. Protokollen om Danmark stilling, der er knyttet til Amsterdam-traktaten finder derfor anvendelse.

* Forslaget er fremsat helt eller delvist med hjemmel i TEF, afsnit IV. Protokollen om Danmark stilling, der er knyttet til Amsterdam-traktaten finder derfor anvendelse.

 

* Forslaget er fremsat helt eller delvist med hjemmel i TEF, afsnit IV. Protokollen om Danmark stilling, der er knyttet til Amsterdam-traktaten finder derfor anvendelse.