<DOCUMENT_START>

1. Det følger af bekendtgørelse nr. 1042 af 15. december 1995 om politiklagenævn, som ændret ved bekendtgørelse nr. 1377 af 12. december 2006 om ændring af bekendtgørelse om politiklagenævn, at der er oprettet seks politiklagenævn, ét for hver af de seks regionale statsadvokater.

 

Hvert politiklagenævn består af en advokat som formand og to lægmænd samt suppleanter herfor. Medlemmerne og suppleanterne udpeges af justitsministeren for et tidsrum af 4 år regnet fra en 1. januar. De nuværende læge medlemmer og disses suppleanter er udpeget til og med den 31. december 2007, og der vil derfor skulle udpeges nye læge medlemmer og suppleanter for disse med virkning fra den 1. januar 2008.

 

2. I forbindelse med kommunalreformens ikrafttræden den 1. januar 2007 er proceduren for udpegning af lægmænd til politiklagenævnene blevet ændret, jf. lov nr. 552 af 24. juni 2005 om ændring af retsplejeloven og forskellige andre love.

 

Det fremgår nu af retsplejelovens § 1021, stk. 4, at lægmændene i politiklagenævnene udpeges af justitsministeren efter indstilling fra Kommunernes Landsforening, der for hvert politiklagenævn indstiller otte personer, heraf fire kvinder og fire mænd, som har bopæl inden for det pågældende politiklagenævns område.

 

3. Af bemærkningerne til lovforslaget (L 242, FT 1994-95) fremgår, at Folketingets Retsudvalg får tilsendt en liste over de indstillede personer, og at justitsministeren inden udpegningen af medlemmerne i et samråd orienterer Retsudvalget om den påtænkte sammensætning af politiklagenævnene.

 

I forbindelse med udpegningen af lægmænd og suppleanter i 2003 oplyste Folketingets Retsudvalg, at der ikke var et ønske i Retsudvalget om at få sagen forelagt i udvalget i form af et samråd, som tidligere sket.

 

Ved den seneste udpegning af lægmænd og suppleanter er der således ikke sket forelæggelse for Retsudvalget i form af et samråd.

 

Justitsministeriet vedlægger på den baggrund til udvalgets orientering – i 5 eksemplarer – en liste over de personer, som Kommunernes Landsforening har indstillet til hvervene som lægmænd og lægmandssuppleanter. Der vedlægges endvidere en liste over den påtænkte sammensætning for så vidt angår lægmænd og lægmandssuppleanter for perioden 1. januar 2008 – 31. december 2011.

 

 

Lene Espersen

                                      /

                                                         Lene Volke Roesen