Europaudvalget

EU-konsulenten

Til:

 

 

 

 

 

 

 

Dato:

Europaudvalget, Arbejdsmarkedsudvalget, Det Energipolitiske Udvalg, Erhvervsudvalget, Finansudvalget, Kulturudvalget, Miljø- og Planlægningsudvalget, Retsudvalget, Skatteudvalget, Socialudvalget, Sundhedsudvalget, Trafikudvalget, Uddannelsesudvalget, Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, Udvalget for Udlændinge og Integrationspolitik, Udvalget for Videnskab og teknologi

 

14. august 2008

 

EU-rapport fremhæver Folketinget som et af de mere EU-aktive parlamenter

Kommissionen fremlagde den 6. maj 2008 sin årsrapport for 2007 om forbindelserne mellem Europa-Kommissionen og de nationale parlamenter[1], hvori den bl.a. roser Folketinget for at bidrage aktivt til EU’s beslutningsproces. Rapporten omhandler udelukkende den direkte kontakt mellem parlamenterne og Kommissionen og forholder sig dermed ikke til det løbende arbejde om EU-sagerne, som udspiller sig mellem regeringerne og de nationale parlamenter forud for regeringens deltagelse i EU-møder.

 

Baggrund og indhold

 

Kommissionen lancerede i 2006 det såkaldte ”Barosso-initiativ”, som havde til formål at skabe et tættere samarbejde mellem Kommissionen og de nationale parlamenter om politikformuleringen. Strategien indbefattede bl.a., at nye EU-lovgivningsforslag blev sendt direkte til de nationale parlamenter, og at der blev indført en formel intern procedure i Kommissionen for behandling af reaktioner fra de nationale parlamenter. Denne procedure indebærer navnlig, at Kommissionens Generalsekretariat koordinerer kontakten til de nationale parlamenter og sender parlamenternes bemærkninger til grøn– og hvidbøger samt til lovgivningsforslag videre til de ansvarlige kommissærer. Proceduren indebærer også, at Kommissionen senest 3 måneder efter modtagelsen af en henvendelse skal udarbejde et begrundet svar til det pågældende nationale parlament.

 

Kommissionen konstaterer, at de nationale parlamenter fortsat engagerer sig aktivt i den politiske dialog med Kommissionen, som blev indledt i 2006 og at EU-institutionen på den baggrund i 2007 modtog i alt 168 udtalelser fra 27 kamre i 19 landes parlamenter.

 

Under overskriften ”meget aktive parlamenter” fremhæves Folketinget i selskab med bl.a. det franske Senat, det tyske Bundesrat, det britiske Overhus samt svenske Riksdagen. I et bilag til rapporten brillerer Folketinget således på en 6-plads på listen over parlamenter, der har afgivet flest udtalelser. Endvidere bemærker Kommissionen, at såvel Rigsdagen som Folketinget er aktive med at afgive udtalelser, når dokumenterne befinder sig på høringsstadiet, dvs. navnlig i forbindelse med svar på Kommissionens grøn- og hvidbøger.

 

Kommissionen noterer sig i den forbindelse, at de fleste parlamentsudtalelser stammer fra meget aktive andetkamre. Der gives ikke nogen forklaring på, hvorfor det netop er andetkamrene der er så aktive, men en mulig årsag kunne være, at andetkamre ofte har bedre tid til at afgive udtalelser om EU-forslag og høringer end førstekamre og parlamenter i etkammersystemer, der gennemgående er meget optaget af det daglige lovgivningsarbejde. Netop på den baggrund skiller Folketinget og den svenske Rigsdag sig særligt ud som meget aktive etkammersystemer.

 

Det fremgår dog også af listen, at en del parlamentskamre kun afgiver få eller slet ingen høringssvar til Kommissionen. Hertil skal fx regnes mange af de nye landes parlamenter, som endnu ikke har indarbejdet procedurer for udarbejdelse af høringssvar.  

 

 

Hvad kommer der ud af parlamenternes henvendelser til Kommissionen?

 

Kommissionen fremhæver i rapporten, at den umiddelbare konsekvens af de nationale parlamenters henvendelser er, at Kommissionen giver et svar og en forklaring. I den forbindelse tager Kommissionen ved udarbejdelsen af lovgivningsforslag hensyn til udtalelserne, som i rapporten betegnes som nyttige bidrag til en forbedring af udformningen af EU-politikkerne.

 

Kommissionen anfører også, at den i visse tilfælde har ændret i forslagene på baggrund af bemærkninger fra de nationale parlamenter.

 

 

 

Hvad lægges der op til?

 

Kommissionen slutter rapporten af med at lægge op til en styrkelse af forbindelserne med de nationale parlamenter. Kommissionen fremhæver bl.a., at den agter at øge dialogen med de nationale parlamenter yderligere ved at give offentligheden adgang til dens svar til de nationale parlamenter og ved at tilpasse ordningen for fremsendelse af dokumenter og modtagelse af udtalelser.

 

./.   Kommissionens rapport vedlægges.

 

 

Med venlig hilsen

 

Thomas Fich

(3611)

 

 

 



[1] KOM (2008) 237.