Medlemmer af folketingsudvalg

 

 

 

 

Invitation til konference den 21. oktober 2008

 

 

 

Som tidligere meddelt har Retssikkerhedsfonden besluttet at afholde en konference indeholdende en gennemgang af dele af antiterrorlovgivningerne fra 2002 og 2006 samt forsøg på en statusopgørelse vedrørende brugen af lovgivningerne.

 

 

Beslutningen om konferencens afholdelse er blandt andet motiveret af bemærkningerne til lovforslag nr. 542 af 8. juni 2006 om ændring af straffeloven m.v. (antiterrorlovgivningen) om, at justitsministeriet finder det hensigtsmæssigt, at der i folketingsåret 2009/2010 gives folketingets retsudvalg en orientering indeholdende en statusopgørelse for så vidt angår denne lovgivning.

 

 

Retssikkerhedsfonden håber at kunne bidrage til forberedelserne til denne redegørelse, men også til en retssikkerhedsmæssig vurdering i al almindelighed af såvel 2002 lovgivningen som den i 2006 gennemførte lovgivning.

 

 

Konferencen vil inddrage emner, der var særligt debatterede i forbindelse med lovpakkernes vedtagelse, og hvor retssikkerhedsmæssige aspekter især var til debat. Der vil samtidig blive lagt vægt på, at der til konferencen medtages elementer af denne lovgivning, som måske specielt har påkaldt sig en debat om revision.

 

 

Konferencen afholdes som nævnt den 21. oktober 2008, og den finder sted fra kl. 10.00 til kl. 17.00 i landstingssalen. Konferencen er opdelt i tre hovedtemaer:

 

 

 

  1. Principielle betragtninger vedrørende overvågning, herunder i relation til mistænkte og ikke mistænkte personer. Specielt om brud på kommunikationshemmeligheden blandt andet i form af TV-overvågning og logning.
  2. Forskydning af magtbalancen i retning af begrænsninger af domstolskontrol og øgede politibeføjelser, herunder om udlevering af sensitive oplysninger til efterretningstjenester og om parlamentarisk eller anden kontrol med efterretningstjenesterne.
  3. Benyttelse af fremgangsmåder som giver anledning til særlige overvejelser af retssikkerhedsmæssig karakter (fx brug af agenter).

 

 

 

Den endelige dagsorden er under udformning, og vil snarest blive fremsendt. Det kan imidlertid allerede nu oplyses, at følgende vil medvirke som indlægsholdere eller ordstyrere, det sidste blandt andet med den opgave at få en så konstruktiv dialog med tilhørerne, herunder deltagende politikere, som mulig:

 

 

Den norske forsker og tidligere statsadvokat Inger Marie Sunde. Tidligere generalsekretær for Det Danske Advokatsamfund Ole Stig Andersen. Landsdommer Jørgen Jochimsen. Forbundsformand Peter Ussing. Advokat Bjørn Elmquist. Tidligere højesteretspræsident Niels Pontoppidan. Professor Vagn Greve. Lektor Ph.D. Peter Vedel Kessing. Advokat Henrik Stagetorn. (inviteret)

 

 

Hensigten er således blandt andet, at konferencen skal søge at være oplysende vedrørende brugen af antiterrortiltagene med henblik på at forberede offentlighed og folketing bedst muligt til debatten i folketinget, som må antages at finde sted i folketingsåret 2009/2010.

 

 

Materialer fra konferencen vil blive udgivet i en særlig debatbog, og eventuelle konklusioner foretaget af retssikkerhedsfondens Forum for retssikkerhed vil ligeledes blive medinddraget i debatbogen.

 

 

Det er Retssikkerhedsfondens hÃ¥b, at mange af folketingets medlemmer vil deltage. Der vil imidlertid i løbet af kort tid blive udsendt en særlig invitation til mulige paneldeltagere med angivelse af den nøjagtige dagsorden. Tilmelding kan dog allerede nu finde sted pÃ¥ vores email: [email protected]

 

 

Eventuelle opklarende spørgsmål kan rettes til os på emailen eller telefonisk til Retssikkerhedsfonden på dette nummer: 33153070. Gerne også til undertegnede på 20732288.

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Ole Espersen, formand