Vorbasse Hestemarked 19. og 20. juli 2008

 


 

Foreningen Nyt hesteliv besøgte Vorbasse Hestemarked d. 18. og 19. juli 2008 med det formål at se på hestenes vilkår og om markedsreglerne overholdes.

 

Opbinding

Generelt må vi sætte stille os meget kritisk til den måde hestene står bundet på.

 

De står typisk bundet med nylonreb, som strammer sammen om halsen, hvis hesten rykker tilbage. Og det sker jævnligt …. Hvis hesten går i panik og rykker baglæns, kan den få brændemærker på grund af nylonrebet, der ikke kan gå i stykker. Derfor skærer rebet sig ind i huden. Hesten har ingen mulighed for at slippe ud af situationen, andet end at komme til skade.

 

Hestene står opbundet ved bomme af træ eller jernstænger. Her står de overfor hinanden og kan ikke komme væk, hvis de bliver bange.

 

Eksempel 1:

En ung knabstrupper stod overfor to andre heste. De var bundet til samme bom.

Den ene hest truede konstant med bid og spark, hvilket gjorde at den unge hest stod fuldstændig stiv af skræk – og prøvede at bakke så langt væk den kunne komme i sit korte nylonreb.

 

Eksempel 2:

En stor jysk hest havde fået sit ene forben viklet rundt i det tov den stod bundet med. Den blev bange og fik i sin forvirring det andet forben op over den jernstang, den stod bundet ved. Hesten sad nu ned, var låst fast af rebet og gik fuldstændig i panik. Tililende mennesker fik efter flere forgæves forsøg skåret rebet over. Ejeren var ikke til stede.

 

Eksempel 3:

En ung pony, som var bundet til en lastbil gik i panik og kastede sig rundt. Faldt om på jorden , rejste sig og prøvede igen at komme fri ved at kaste sig rundt.

Ejeren stod et stykke derfra og kiggede uanfægtet på den. Han sagde til de omkringstående: ”Sådan er det at ha` en unghest med.”!!  

 

En del heste og ponyer var bundet med korte tove til siden af lastbiler. De vandrede frem og tilbage i en uendelighed, så langt de kunne komme for tovet eller skrabede konstant med forbenene. Nogle af hestene havde nærmest fået lavet et større hul. Det er en ren stressfaktor.

 

 På Vorbasse Hestemarkeds hjemmeside er der under afsnittet om heste og smådyr henvisning til ”Bekendtgørelse om beskyttelse af dyr på samlesteder og andre samlinger af dyr”

 

I § 37 står der ”Dyr skal opstaldes på en måde, der tilgodeser det enkelte det enkelte dyrs fysiologiske og adfærdsmæssige behov” og i § 40 ”Dyr skal opstaldes således, at de ikke udsættes for fare, støj eller angst på grund af dyr eller maskiner stående i umiddelbar nærhed.”

 

Disse regler overholdes ikke!!

  

Opstaldning 

Der var kraftige regnbyger hele dagen igennem – begge de dage vi var på hestemarkedet.

 

Dyrene havde ingen mulighed for at komme i læ, med mindre de var så heldige at være bundet til en bils læside.

 

En repræsentant fra nyt Hesteliv spurgte en hestehandler, hvor hestene var om natten. Han svarede: ”De står samme sted.” Så på disse markeder overnatter hestene altså i 3 dage bundet til en pæl. Det gælder for alle de heste, der ikke blev opkøbt af anden hestehandler og sendt videre med en vogn til en uvis skæbne. Her kan de så i stedet køre videre på en langturstransport til Italien, Belgien eller Frankrig som levende slagtegods.   

 

I § 42 står der: ”Dyr skal beskyttes mod ekstrem varme, kulde og nedbør, ligesom det skal være muligt at beskytte særligt følsomme dyr mod direkte sollys.”

§42 stk. 2 står der: Hvis der overnatter dyr, skal der være overdækkede faciliteter til rådighed, som sikrer, at overnattende dyr kan få et tørt leje i tilfælde af nedbør.”

42 stk. 3 står der ”Overnattende dyr skal anbringes i de i stk. 2 nævnte faciliteter, når de på grund af nedbør ikke har adgang til et tørt leje.”   

 

Vi må altså igen konstatere, at selv om der findes nogle regler om de forhold, som dyrene skal opstaldes under, bliver de ikke overholdt. 

 

Markedsledelsen må være ansvarlig for, at reglerne overholdes.

 

Hvorfor overholdes ingen af disse regler?

 

Hvorfor skriver markedsledelsen om regler for markedsdyr, når de ikke bliver overholdt?

 

Hvad laver den vagthavende dyrlæge?

 

 

 

Frikøb af dyr

Vi ser altid efter, om der er særlige dyr, der skal hjælpes fri som markedshest. Størsteparten af alle heste her er i nød, så det kan være svært at udvælge.

 

Vi faldt dog over en hest, der var helt vildt bange og i panik. Den havde 4 hævede ben og kunne ikke stå på sine ben. Den kunne ej heller gå. Det var en stor brun 3 års blandingshest med en stjerne.

 

 

Ham valgte vi. Han var ilde stedt. Vi kalder ham nu NH Romeo. Da vi skulle have ham læsset i traileren var han så bange og stivbenet, at han faldt bagover af skræk. Det tog os lidt over 1 time før vi fik ham ind.

 

Den næste vi faldt over var et æsel, som så så sølle og ussel ud. Han var tynd og fyldt med utøj. Hans ene forhov var deform. Den var brækket midt på hoven og havde der slået et knæk. Vi tog ham med hjem og han livede helt op af at blive fri for at stå bundet til en bil hele dagen og måske natten før. Ham kalder vi nu NH Don Pedro. Se billedet ovenover.

 

Evt. spørgsmål bedes rettet til Janne Junker, tlf. 2635 5865.