<DOCUMENT_START>Redegørelse om gebyr for navneændringer 2007-2009

 

Efter navnelovens § 25 a betales ved ansøgning om navneændring et gebyr på 430 kr. for visse navneændringer. Gebyret reguleres årligt med løn- og prisudviklingen.

 

Bestemmelsen blev indsat i navneloven ved lov nr. 435 af 14. maj 2007 om ændring af navneloven (Gebyr for behandling af ansøgning om navneændring m.v.). Det fremgår af afsnit 3.1 i bemærkningerne til lovfor-slaget, at Kirkeministeriet til brug for en vurdering af ændringer i det omkostningsbaserede gebyr én gang årligt udarbejder en opgørelse over de realiserede og de forventede udgifter til administration, der indgår ved fastsættelsen af gebyret.

 

I forbindelse med Folketingets behandling af lovforslaget i foråret 2007 lovede den daværende familie- og forbrugerminister i sin besvarelse af 16. april 2007 af spørgsmål nr. 17 vedrørende lovforslaget at sende Folketingets Retsudvalg den efterfølgende vurdering af udgifterne til behandling af ansøgninger om navneændring, der som nævnt ovenfor efter forarbejderne til lovforslaget skal udarbejdes én gang om året med henblik på eventuel tilpasning af gebyret til omkostningerne.

 

Justitsministeriet har modtaget ”Redegørelse vedr. gebyr for navneændringer, 2007-2009” fra Kirkeministeriet. Redegørelsen vedlægges.

 

Justitsministeriet kan oplyse, at navneloven indeholder en revisionsklausul, hvorefter der i folketingsåret 2008/2009 skal fremsættes forslag om revision af loven. Det overvejes for øjeblikket, i hvilket omfang der i lyset af de hidtidige erfaringer med navneloven kan være grundlag for at stille forslag om at ændre eller justere navnelovens regler. I den forbindelse og på baggrund af Kirkeministeriets redegørelse vil det også blive overvejet, om der er behov for en regulering af gebyret.

 

 

Brian Mikkelsen

fg. justitsminister   

/

Ole Hasselgaard