PRESSEMEDDELELSE

 

Hjallerup hestemarked – unødvendig fysisk og psykisk overlast

 

Vi besøgte Hjallerup Hestemarked fredag den 30. maj 2008 og måtte igen konstatere, at ikke ret mange overholder markedsreglerne: ”Bekendtgørelse om beskyttelse af dyr på samlesteder og andre samlinger af dyr”.

 

Vi gik rundt på pladsen i 7-8 timer, og i dette tidsrum havde over halvdelen af hestene hverken fået vådt eller tørt. De stod i bagende sol, og havde ingen mulighed for at få skygge. Der blev målt 29 grader i skyggen den dag, og der var ikke en vind, der rørte sig. Det var meget varmt. §42 siger: ”Dyr skal beskyttes mod ekstrem varme, kulde og nedbør.” Disse regler blev ikke overholdt. Det er svært for os at se, hvordan man kan overholde disse regler, når der kun er pæle at binde hestene til uden nogen form for skygge.

 

Vi ankom til Hjallerup marked fredag formiddag, hvor der allerede var mange heste på markedet, og der var en jævn strøm af hestetransportere som kom kørende med læssevis af heste. Hestene blev bundet til pæle, transportere, en enlig pæl – alle steder man kunne spænde et reb fast. De stod ekstrem tæt og gik jævnligt i panik, fordi de fik viklet benene ind i de reb, som de stod bundet med eller fordi nabohesten sparkede dem. De var tydeligt angste. Mange har aldrig været transporteret før, og det er første gang de er blevet læsset i transporterne, hvilket kunne ses på de mange skrammer hestene havde fået.

 

Hestene blev bundet i neylonsnore, der skærer dem i halsen, når de går i panik. § 38 siger: at ethvert dyr skal have tilstrækkelig plads til at kunne stå op og ligge ned i dets naturlige stilling. Det er ikke tilfældet. De har langt fra plads nok.

 

Hestene handles mellem hestehandlerne, så de går fra pæl til pæl til lastbil til ny pæl, så fremmede heste står tæt op af hinanden. Ifølge § 39 skal heste, der opstaldes flokvis, være i stabile flokke, der svarer til opstaldningen på oprindelsesstedet. Det er svært at overholde, når hestene hele tiden skifter ejer.

 

Formanden Claus Kongsgård udtaler på TV2 Nord, at der er en dyrlæge, der hele tiden render rundt og sørger for, at hestene har det godt. Det er ikke sandt! Dyrlæge Knud Dalsgård, der er tilknyttet Hjallerup Marked, magtede ikke opgaven. Vi forsøgte at kontakte dyrlæge Knud Dahlsgaard på stedet, da mange af hestene havde stået i mange timer uden vand. For det første tog det over tre kvarter før han kunne møde os, og da han endelig kom, fortalte han os, at heste sagtens kunne stå længe uden vand, så det var ikke et problem. Vi måtte overfor dyrlægen henvise til markedsreglerne, der foreskriver, at hestene skal have adgang til vand. Ifølge §44, stk. 2 står der: ”Alle dyr, der opstaldes, skal have permanent adgang til frisk vand i tilstrækkelig mængde. Dyrene skal endvidere tildeles foder af en god kvalitet og mængde, der svarer til deres fysiologiske behov.”

 

Vi havde en journalist med os, og da Knud Dahlsgaard så kameraet, kunne han pludselig fortælle, hvor stærkt kritisabelt det er, at så mange af hestene stod uden vand!

 

Vi spurgte også, om han havde kontrol med alle de heste, som ankom til markedet, hvortil han svarede, at selvfølgelig havde han ikke det, for det var en helt uoverskuelig opgave. 

Det er jo også en lille smule svært at holde øje med ret meget fra officialkontoret, der er et lille skur i udkanten af pladsen!

 

Først efter vores henvendelse med kamera til dyrlæge Knud Dahlsgaard blev officials sendt ud for at minde hestehandlerne om, at de skulle give deres heste vand – det var altså sidst på eftermiddagen, og mange af hestene var ankommet kl. 7 om morgenen!

 

Vi forlod Hjallerup marked sidst på eftermiddagen, og selv med påmindelser fra dyrlæge og officials, var det højest halvdelen af hestene, som havde fået vand.

 

Dyreværnslovens siger:

 

§ 1. Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt men og væsentlig ulempe.

§ 2. Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer.

 

Håndteringen af heste på disse markeder er efter vores mening i strid med Dyreværnslovens. De beskyttes ikke mod smerte, lidelse, varige men eller væsentlig ulempe.

 

De behandles ej heller omsorgsfuldt eller tages hensyn til deres adfærdsmæssige eller sundhedsmæssige behov.

 

Hvorfor får disse hestemarkeder lov til at fortsætte? Som minimum bør det fungere som dyreskuepladserne, hvor heste har en reel plads i skygge og læ.

 

Såfremt I måtte ønske yderligere oplysninger, bedes I venligst rette henvendelse til undertegnede.

 

Hest, der havde fået en kolbøtte tur i lastbilen. Engang skal jo være den første, udtalte ejeren til denne hest

En trist tynd hest i bagende sol ….

 

 

 

Venlig hilsen

 

 

 

Janne Junker

Formand

Foreningen nyt Hesteliv

 

Web: www.nyt-hesteliv.dk 

Tlf.: 26 35 58 65