Den 7. juli 2008

 

 

Anmodning om foretræde for Retsudvalget

 

Borgmester Nicolai Wammen, rådmand Peter Thyssen, rådmand Gert Bjerregaard og direktøren for Århus Cityforening, Claus Bech, søger foretræde for Folketingets Retsudvalg for at løse de stigende problemer med organiserede tigger-bander, som er til gene på Strøget og andre dele af city i Århus.

Ønsket om foretræde fremsættes på baggrund af et møde fredag d. 27. juni 2008, mellem Århus Kommune, Århus Cityforening og Østjyllands Politi, om omfanget af professionelle tiggere. Deres tilstedeværelse på Strøget i Århus og andre dele af city giver problemer.

 

Århus Kommune rettede i 2003 henvendelse til Justitsministeriet, idet kommunen ønskede at påpege den manglende hjemmel til at håndtere forskellige aktiviteter på offentlige veje, der allerede dengang var i kraftig stigning. Igen i 2006 rettede Århus Kommune sammen med København, Odense og Aalborg henvendelse til Justitsministeriet for at påpege, at problemet var uløst og stadig tiltagende.

 

Der er ikke i vejlovgivningen nogen værktøjer for kommunerne som vejmyndighed til at begrænse denne trafik. En række af problemstillingerne skal i henhold til lov håndteres af politiet. Medfør ordensbekendtgørelsen kan politiet i et vist omfang gøre en indsats mod fx gademusikanter, hvis disse er til væsentlig gene eller ulempe for andre. Den gældende praksis er imidlertid to strenget, så der først gives advarsler dernæst bøde. Samtidig har vi forstået, at en øget politiindsats mod tiggeri, er en ganske omstændelig affærer, idet der først skal forkyndes en advarsel, noget der ofte skal ske via tolk, og dernæst, hvis aktiviteten fortsættes, skal der ske fremstilling for en dommer, da straffen for betleri er fængsel i indtil 6. mdr.

 

Århus Kommune efterlyser konkrete løsningsmodeller, der kan gøre både den politimæssige og kommunale indsats mere smidig og enkel over for de person-grupper, der giver anledning til gene eller ulempe.

 

Vi anmoder venligst om foretræde for Folketingets Retsudvalg torsdag d. 25. September, hvis dette skulle være muligt.  

 

 

Med venlig hilsen

 

 

 

Nicolai Wammen