<DOCUMENT_START>

Ændring af reglerne om godkendelse som adoptant

 

1. Der har bl.a. inden for det seneste år været fremsat kritik af de gældende regler om godkendelse som adoptant. Kritikken har navnlig gået på, at de nuværende regler er ufleksible, og at en øget aldersforskel mellem adoptanterne og barnet må accepteres i lyset af den højere gennemsnitlige levealder. Samtidig er det blevet foreslået, at varigheden af godkendelsen udvides fra 2 til 3 år.

 

2.  En godkendelse som adoptant er i dag tidsbegrænset til 2 år. Hvis ansøgeren ikke har fået anvist et barn inden for 2 år efter tidspunktet for godkendelsen som adoptant, kan adoptionssamrådet forlænge godkendelsen med yderligere 2 år. Godkendelsen kan således i alt gælde i 4 år.

 

Ved udløbet af godkendelsen efter 4 år er det muligt at søge om en ny godkendelse. Mange adoptanter vil dog ikke kunne godkendes til samme aldersramme, da der er en fast regel om den maksimale aldersforskel mellem ansøgeren og barnet. Denne regel fører i praksis til differentierede aldersrammer i forbindelse med godkendelserne. Ansøgere, der ikke er fyldt 41 år, kan således godkendes til et barn i alderen 0-36 måneder, ansøgere, der er fyldt 41 år, kan godkendes til et barn i alderen 12-36 måneder, ansøgere, der er fyldt 42 år, kan godkendes til et barn i alderen 24-48 måneder osv.

 

3. På verdensplan er der flere ansøgere, der ønsker at adoptere et barn, end der er børn frigivet til adoption. Der er af den grund i dag længere ventelister på adoption i Danmark, og adoptanterne venter således længere end tidligere på at få et barn i forslag.

 

Med den nuværende formidlingssituation er der derfor mange, som ikke når at få anvist et barn inden for 2 år. Det forventes i den forbindelse, at mange af de godkendte ansøgere, der aktuelt står på venteliste, og hvis godkendelse udløber inden for de kommende måneder, ikke vil få anvist et barn inden udløbet af godkendelsen.

 

4.  Den internationale situation med stigende ventetider på adoptioner har betydet, at der efter Justitsministeriets opfattelse er behov for at gøre de danske adoptionsregler mere fleksible.

 

Justitsministeriet har derfor udarbejdet et udkast til ændring af bekendtgørelsen om godkendelse som adoptant. Udkastet vedlægges til orientering.

 

Med ændringen udvides den nuværende varighed af den første godkendelse som adoptant fra 2 til 3 år. Forlængelse af godkendelsen kan ligesom efter de gældende regler ske med 2 år. Det betyder, at den samlede varighed af en godkendelse som adoptant forlænges fra i alt 4 år til i alt 5 år.

 

Justitsministeriet har nu sendt udkastet til ændringsbekendtgørelse i høring, og det forventes, at ændringsbekendtgørelsen kan træde i kraft den 15. august 2008.

 

Det tilføjes, at der med det anførte ikke lægges op til også at forhøje de ovenfor nævnte aldersgrænser for godkendelse som adoptant. I den forbindelse bemærkes det, at en forhøjelse af aldersgrænserne måtte forventes at føre til et øget antal af adoptionsansøgninger, og dette ville – sammenholdt med den omtalte internationale situation på adoptionsområdet – have den negative konsekvens, at ventetiderne ville blive endnu længere.

 

Der henvises i øvrigt til Justitsministeriets besvarelse af 26. marts 2008 af spørgsmål nr. 394 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg.

 

 

 

Lene Espersen     

/

Ole Hasselgaard