<DOCUMENT_START>

Vedlagt sendes til Retsudvalgets orientering Rigsadvokatens redegørelse af juni 2004 om enrumsanbringelse af børn under den kriminelle lavalder efter ændringen af retsplejeloven i 2004.

 

Rigsadvokaten har tidligere afgivet en redegørelse om tilbageholdelse og enrumsanbringelse af børn under den kriminelle lavalder efter lovæn­dringen i 2004. Denne redegørelse blev sendt til Retsudvalget den 10. juli 2006, jf. Alm. del – bilag 732.

 

I den nye redegørelse konkluderer Rigsadvokaten, at anvendelsen af reglerne om enrumsanbringelse i praksis er betydeligt forbedret i forhold til den tidligere undersøgelse af området. Der er dog fortsat tilfælde, hvor enrumsanbringelse af hensyn til efterforskningen er sket i sager, der ikke vedrører personfarlig kriminalitet, og der foreligger 3 tilfælde, hvor 6-timers fristen for enrumsanbringelse ikke er overholdt.

 

Det fremgår af redegørelsen, at Rigsadvokaten i forbindelse med udsendelsen af redegørelsen til politikredsene på ny vil indskærpe, at enrumsanbringelse af hensyn til efterforskningen forudsætter, at der er tale om personfarlig kriminalitet, og at 6-timers fristen i retsplejelovens § 821 a, stk. 4, er absolut og dermed skal overholdes i ethvert tilfælde.

 

Rigsadvokaten bemærker i øvrigt, at tilbageholdelse af børn under den kriminelle lavalder af Rigsadvokaten er udpeget som et fokusområde i 2008.

 

Det fremgår således af ”Indsatsplan for legalitetssikring i politi og anklagemyndighed i 2008”, at politikredsene og statsadvokaturerne i 2008 skal sætte særlig fokus på tilbageholdelse af børn under den kriminelle lavalder, således at det sikres, at tilbageholdelse af børn under den kriminelle lavalder gennemføres i overensstemmelse med retsplejelovens regler, og at der i fornødent omfang følges op på tilfælde, hvor dette ikke er sket.

 

Det indebærer, at både politikredsene og statsadvokaturerne ved den løbende kontrol af legaliteten under straffesagens behandling og statsadvokaturerne ved tilsyn i politikredsene i særlig høj grad skal være opmærksom på, at reglerne i retsplejeloven om tilbageholdelse af børn under 15 år i forbindelse med straffesager bliver fulgt i alle tilfælde.

 

På baggrund af det, der er anført af Rigsadvokaten, herunder at tilbageholdelse af børn under den kriminelle lavalder er udpeget som et fokusområde i 2008, vil Justitsministeriet anmode Rigsadvokaten om, at denne om 1 år afgiver en ny redegørelse om enrumsanbringelse af børn under den kriminelle lavalder. Denne redegørelse vil ligeledes blive sendt til Retsudvalget.

 

 

 

 

Lene Espersen

                                                         /         Ole Hasselgaard