R E D E G Ø R E L S E

 

for

 

rådsmødet (retlige og indre anliggender) den 5.-6. juni 2008 for så vidt angår sager inden for Justitsministeriets og Forsvarsministeriets ansvarsområde.

 

Henvisningerne til dagsordenspunkterne svarer til den systematik, der er anvendt i samlenotaterne til Folketingets Europaudvalg og Retsudvalg.

 

Dagsordenspunkt 1: E-justice

 

Formandskabet redegjorde for den tredje rapport fra Gruppen vedrørende Juridisk Databehandling (e-justice) om de fremskridt, der er gjort på e-justice-området.

 

Dagsordenspunkt 2: Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 2252/2004 om standarder for sikkerhedselementer og biometriske identifikationer i pas og rejsedokumenter, som medlemsstaterne udsteder*

 

Sagen var ikke på den endelige dagsorden for mødet.

 

Dagsordenspunkt 3: EU-kommissionens forslag til Rådets forordning om kompetence, gældende lov, anerkendelse af retsafgørelser og om samarbejde vedrørende underholdspligt*

 

Der blev opnået politisk enighed om visse spørgsmål vedrørende forslaget til Rådets forordning om kompetence, gældende lov, anerkendelse af retsafgørelser og om samarbejde vedrørende underholdspligt. Dette omfatter bl.a. hjemmelsgrundlaget for forordningen, anvendelsesområdet, internationale kompetence, lovvalg, afskaffelse af eksekvatur og tvangsfuldbyrdelse.

 

Dagsordenspunkt 4: EU-kommissionens forslag til Rådets forordning om ændring af forordning (EF) nr. 2201/2003 for så vidt angår kompetence og om indførelse af lovvalgsregler i ægteskabssager (ROM III)*

 

Der fandt en politisk drøftelse af forslaget til Rådets forordning om ændring af forordning (EF) nr. 2201/2003 for så vidt angår kompetence og om indførelse af lovvalgsregler i ægteskabssager (ROM III) sted. Der kunne fortsat ikke konstateres enighed blandt medlemslandene om forslaget.

 

Dagsordenspunkt 5: Rådets rammeafgørelse om styrkelse af personers proceduremæssige rettigheder, om fremme af anvendelsen af princippet om gensidig anerkendelse i forbindelse med afgørelser afsagt, uden at den pågældende selv var til stede under retssagen, og om ændring af:

rammeafgørelse 2002/584/RIA om den europæiske arrestordre og om procedurerne for overgivelse mellem medlemsstaterne

rammeafgørelse 2005/214/RIA om anvendelse af princippet om gensidig anerkendelse på bødestraffe

rammeafgørelse 2006/783/RIA om anvendelse af princippet om gensidig anerkendelse på afgørelser om konfiskation

rammeafgørelse 2008/…/RIA om anvendelse af princippet om gensidig anerkendelse på domme i straffesager om idømmelse af frihedsstraf eller frihedsberøvende foranstaltninger med henblik på fuldbyrdelse i Den Europæiske Union

rammeafgørelse 2008/…/RIA om anvendelse af princippet om gensidig anerkendelse på domme og afgørelser om prøvetid med henblik på tilsyn med tilsynsforanstaltninger og alternative sanktioner

Der blev fastlagt en generel indstilling i Rådet til forslaget til rammeafgørelse om styrkelse af personers proceduremæssige rettigheder, om fremme af anvendelsen af princippet om gensidig anerkendelse i forbindelse med afgørelser afsagt, uden at den pågældende selv var til stede under retssagen, og om ændring af en række rammeafgørelser.

 

Dagsordenspunkt 6: Udkast til rådets afgørelse om styrkelse af Eurojust og om ændring af afgørelse 2002/187/RIA af 28. februar 2002 om oprettelse af Eurojust for at styrke bekæmpelsen af grov kriminalitet, som ændret ved Rådets afgørelse 2003/659/RIA

 

Der blev fastlagt en generel indstilling i Rådet til artiklerne 5 a, 9a – 9f, 12 og 13 i forslaget til rådets afgørelse om styrkelse af Eurojust og om ændring af afgørelsen fra 2002 om oprettelse af Eurojust. Der var dog ét medlemsland, som tog forbehold over for artiklerne 9c, 9d og 9f.

 

Dagsordenspunkt 7: Rapport om gennemførelse af strategien for den eksterne dimension af RIA-samarbejdet

 

Rådet noterede sig den anden rapport om gennemførelsen af den eksterne dimension af samarbejdet vedrørende retlige og indre anliggender. Formandskabet orienterede endvidere om et møde mellem EU og Rusland den 24.-25. april 2008.

 

Dagsordenspunkt 8: Status for EU’s indsats mod terrorisme

 

Rådet drøftede den halvårlige statusrapport fra EU’s anti-terrorkoordinator om gennemførelsen af EU’s strategi- og handlingsplan mod terrorisme.

 

Dagsordenspunkt 9: Rådets rammeafgørelse om anvendelse af passagerlister (PNR-oplysninger) med henblik på retshåndhævelse

 

Sagen var ikke på den endelige dagsorden for mødet.

 

Dagsordenspunkt 10: Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om strafferetlig beskyttelse af miljøet

 

Formandskabet orienterede om den førstebehandlingsaftale, der var indgået den 21. maj 2008 med Parlamentet om forslaget til direktiv om strafferetlig beskyttelse af miljøet.

 

Dagsordenspunkt 11: Europa-parlamentets og Rådets direktiv ændring af direktiv 2005/35/EF om forurening fra skibe og om indførelsen af sanktioner for overtrædelser

 

Formandskabet orienterede om status for forhandlingerne om det forslag til ændring af direktiv 2005/35/EF om forurening fra skibe og om indførelsen af sanktioner for overtrædelser, der blev fremsat af Kommissionen i marts 2008.

 

Dagsordenspunkt 12: SIS II og kommunikationsnetværket: Status, detaljeret tidsplan for SIS II og udkast til retsakter om overgangen fra SIS 1+ til SIS II

 

a) Status for SIS II

 

b) Status for kommunikationsnetværket

 

c) Kommissionens tidsplan for projektet

 

Kommissionen oplyste, at udviklingen af SIS II skrider planmæssigt fremad, og formandskabets orienterede om arbejdet med levering af et nyt kommunikationsnetværk til SIS 1+.

 

Rådet godkendte endvidere en samlet, detaljeret tidsplan for arbejdet med SIS II, der i overensstemmelse med rådskonklusionerne fra rådsmødet (retlige og indre anliggender) den 18. april 2008 bygger på, at SIS II forventes klar til brug senest i september 2009.

 

Dagsordenspunkt 13: Bilag til rådsafgørelse om gennemførelse af Prüm-afgørelsen

 

Der blev opnået politisk enighed om bilaget til Rådets afgørelse om gennemførelse af Rådets afgørelse om intensivering af det grænseoverskridende samarbejde, navnlig om bekæmpelse af terrorisme og grænseoverskridende kriminalitet (Prüm-afgørelsen).

 

Dagsordenspunkt 14: Rådsdirektiv om indkredsning og klassificering af europæisk kritisk infrastruktur og vurdering af behovet for at beskytte den "EPCIP-direktivet" af 12. december 2006

 

Der blev opnået politisk enighed om forslaget til direktiv om indkredsning og klassificering af europæisk kritisk infrastruktur og vurdering af behovet for at beskytte den.

 

Dagsordenspunkt 15: Samarbejdsaftale mellem Eurojust og Schweiz

 

Sagen var ikke på den endelige dagsorden for mødet.

 

Dagsordenspunkt 16: Samarbejdsaftale mellem Eurojust og OLAF

 

Sagen var ikke på den endelige dagsorden for mødet.

 

Dagsordenspunkt 28: Rådets afgørelse om undertegnelse af en aftale mellem Den Europæiske Union og Australien om behandling og overførsel af passageroplysninger (PNR-oplysninger) til de australske toldmyndigheder.

 

Der blev fastlagt en generel indstilling i Rådet til udkastet til aftale mellem Den Europæiske Union og Australien om behandling og overførsel af passageroplysninger (PNR-oplysninger) til de australske toldmyndigheder.

 

 



* Forslaget er fremsat helt eller delvist med hjemmel i TEF, afsnit IV. Protokollen om Danmarks stilling, der er knyttet til Amsterdam-traktaten, finder derfor anvendelse