Spørgsmål, kommentarer og opfordringer vedrørende tvangsudsendelse af 11 irakere

 

Tvangsudsendelsen af 11 irakere til Irak er udtryk for en ubegrundet skærpelse af dansk retspraksis overfor udlændinge. Denne skærpelse er hverken vedtaget af domstolene eller folketinget. Udsendelsen vedrører irakere, der er dømt og for længst har udstået deres straf for forbrydelser begået i Danmark. Selv om de har været dømt til udsendelse, er udsendelsen ikke blevet gennemført, fordi dansk retspraksis hidtil har været, at udsendelse kun kan ske til ”sikre lande”.

 

Irak er langt fra et sikkert land. Derfor har udsendelserne været stillet i bero. Nu gennemføres de, selv om situationen i Irak stadig er farlig og selv om de udsendte risikerer overgreb. De første af de udsendte er allerede blevet anholdt i Bagdad.

Findes der er en aftale med de irakiske myndigheder om disse mennesker? Vi ønsker den offentliggjort!

 

”Bedsteforældre for asyl” protesterer mod disse tvangsudsendelser, der har skabt endnu større angst og utryghed i asylcentrene, hvor man frygter, at dette er begyndelsen på en ny bølge af tvangsudsendelser, som vil splitte familier og ramme børn, der i en række tilfælde er født og opvokset i Danmark.

 

Der er ingen ny situation i det centrale Irak, som kan begrunde eller retfærdiggøre udsendelserne. Der er tale om en ensidig og ubegrundet ændring af retspraksis, hvorefter man i strid med menneskerettigheder og de internationale konventioner tvangsudsender mennesker til usikkerhed med risiko for overgreb.

 

”Bedsteforældre for asyl” opfordrer både folketingets integrationsudvalg og folketingets retsudvalg til at tage tvangsudsendelserne op med de ansvarlige ministre og kræve dem omstødt.

 

Bedsteforældre for asyl

25. maj 2008 Â