R E D E G Ø R E L S E

 

for

 

rådsmødet (retlige og indre anliggender) den 28. februar 2008 for så vidt angår sager inden for Justitsministeriets område.

 

Henvisningerne til dagsordenspunkterne svarer til den systematik, der er anvendt i samlenotaterne til Folketingets Europaudvalg og Retsudvalg.

 

Dagsordenspunkt 1: Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om strafferetlig beskyttelse af miljøet

 

Sagen var ikke på den endelige dagsorden for rådsmødet.

 

Dagsordenspunkt 2: SIS II*

 

a) Status

 

b) Ny køreplan

 

Formandskabet og Kommissionen orienterede om status for arbejdet med SIS II.

 

Rådet vedtog i forlængelse heraf en række rådskonklusioner, som bl.a. indebærer tilslutning til en ny tidsplan for arbejdet med SIS II, ifølge hvilken SIS II forventes klar til brug senest i september 2009.  Rådet tilsluttede sig med rådskonklusionerne endvidere bl.a. en ny strategi for overgangen fra det nuværende system (SIS 1+) til SIS II. Efter den nye strategi skal der være mulighed for, at overgangen kan ske gradvist, således at enkelte lande midlertidigt kan ”falde tilbage” på det gamle system, hvis der opstår driftsproblemer ved overgangen til det nye system.

 

Dagsordenspunkt 3: Rådsafgørelse om oprettelse af Den Europæiske Politienhed (Europol): udestående spørgsmål vedrørende en eventuel beslutning om fællesskabsfinansiering

 

Der blev på rådsmødet konstateret politisk enighed i forhold til visse af de spørgsmål, som har tilknytning til en eventuel beslutning om at lade Europol overgå til fællesskabsfinansiering. Det omfatter spørgsmålene om immunitet og instruktionsbeføjelse i forhold til Europol-ansatte, som deltager i fælles efterforskningshold, samt om rotation og særlige stillinger i Europol.

 

I forhold til en eventuel beslutning om at lade Europol overgå til fællesskabsfinanisering udstår herefter at opnå politisk enighed om, hvorvidt overgangen i givet fald vil være budgetneutral.

 

Dagsordenspunkt 4: Ratifikation af aftaler mellem EU og USA af 25. juni 2003 om udlevering og gensidig retshjælp samt af bilaterale aftaler

 

Formandskabet orienterede om status for ratifikationen af de to aftaler mellem EU og USA af 25. juni 2003 om henholdsvis udlevering og gensidig retshjælp samt af de bilaterale aftaler mellem medlemsstaterne og USA.

 

Dagsordenspunkt 5: Rådets rammeafgørelse om ændring af rammeafgørelsen af 13. juni 2002 om bekæmpelse af terrorisme (2002/475/RIA)

 

Rådet drøftede det generelle spørgsmål om balancen i forhold til beskyttelsen af grundlæggende rettigheder. Der blev i forlængelse heraf opnået enighed om indsættelse i forslaget af dels en udtrykkelig bestemmelse om proportionalitet, dels en bestemmelse, der navnlig slår fast, at medlemsstaterne ikke skal være forpligtede til at træffe foranstaltninger, som strider mod grundlæggende principper om forsamlings-, forenings- og ytringsfrihed.

 

Dagsordenspunkt 6: Rådets afgørelse om bemyndigelse af formandskabet bistået af Kommissionen til at indlede forhandlinger med Australien om indgåelse af en aftale om behandling og videregivelse af passageroplysninger (PNR-oplysninger) til de kompetente australske myndigheder

 

Forslaget til Rådets afgørelse om bemyndigelse af formandskabet bistået af Kommissionen til at indlede forhandlinger med Australien om indgåelse af en aftale om behandling og videregivelse af passageroplysninger (PNR-oplysninger) blev vedtaget.

 

Dagsordenspunkt 7: Rådets beslutning om gennemførelse af forordning (EF) nr. 168/2007 for så vidt angår vedtagelse af en flerårig ramme for Den Europæiske Unions Agentur for Grundlæggende Rettigheder for 2007-2012

 

Forslaget til Rådets beslutning om gennemførelse af forordning (EF) nr. 168/2007 for så vidt angår vedtagelse af en flerårig ramme for Den Europæiske Unions Agentur for Grundlæggende Rettigheder for 2007-2012 blev vedtaget.

 



* KOM(2005)0236 er fremsat helt eller delvist med hjemmel i TEF, afsnit IV. Protokollen om Danmarks stilling, der er knyttet til Amsterdam-traktaten, finder derfor anvendelse.