TØNDER

Vestergade 14

6270 Tønder 

 

Sag nr.  53.102/kn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ã…bent brev til Justitsministeren

 

 

Den 8. december 2007 blev en tysk taxichauffør fra Hamborg anholdt og den efterfølgende dag fremstillet i et grundlovsforhør, hvor han blev varetægtsfængslet. Hans brøde bestod i, at han fra taxiholdepladsen foran Hamborgs Hovedbanegård havde medtaget 3 passagerer af afghansk herkomst, der angav at bo i Kolding, og som ville køres hjem.

 

Ved grænsen blev taxien stoppet af politiet, og det viste sig, at de 3 passagerer ikke var i besiddelse af pas, og chaufføren blev derfor tiltalt for at have overtrådt Udlændingeloven ved forsætligt at hjælpe de 3 afghanere til Danmark.

 

Sagen blev den 20. december 2007 behandlet af en domsmandsret i Sønderborg, der fandt chaufføren skyldig og idømte ham 50 dages fængsel, hvilket er den normale straf for at hjælpe 3 personer ind i Danmark.

 

Da chaufføren var af den opfattelse, at han blot havde udført sit arbejde, ankede han dommen til Vestre Landsret vel vidende, at ankesagen formentlig først ville blive berammet til et tidspunkt, hvor han for længst havde udstået sin straf og efter normal praksis ville være blevet udvist til Tyskland.

 

Den idømte straf på 50 dage ville have været udstået fredag den 25. januar, og løsladelse var ifølge fængslet planlagt til at finde sted om formiddagen.

 

Imidlertid anmodede Statsadvokaten mandag den 21. januar Vestre Landsret om at forlænge fængslingen med yderligere 4 uger for at sikre chaufførens tilstedeværelse under ankesagen.

 

Som forsvarer for chaufføren har jeg naturligvis protesteret imod yderligere forlængelse begrundet i, at chaufføren havde fået den normale straf for den begåede forseelse, og at det ville være i strid med proportionalitetsprincippet at forlænge fængslingen ud over den idømte straf.

 

Vestre Landsret har ved kendelse af 23. januar bestemt, at chaufføren skal forblive varetægtsfængslet indtil den 20. februar. For at dette giver mening ligger der heri, at fængslingen den 20. februar vil blive forlænget til den 13. marts, hvor der er berammet hovedforhandling i sagen.

 

Med mindre landsretten ønsker at foretage en markant ændring af praksis vil dommen den 13. marts, hvis ikke han frifindes, komme til at lyde på 50 dages fængsel, eventuelt plus/minus 10 dage, uanset han på dette tidspunkt har opholdt sig i Sønderborg Arrest i 97 dage.

 

Mit spørgsmål er derfor, om vi i Danmark kan leve med at have en lovgivning, som giver mulighed for i småsager at tilbageholde dømte udlændinge dobbelt så lang tid som den forskyldte straf.

 

Man skal være opmærksom på, at et bekræftende svar indebærer, at vi som beskikkede forsvarer vil være nødt til at tilråde vores klienter ikke at anke sagen, uanset hvor uskyldig klienten føler sig, da han i så fald, alene fordi han er udlænding, risikerer at forblive fængslet på ubestemt tid, indtil retssagen kan berammes i landsretten.

 

Det næste spørgsmål bliver, om vi i Danmark kan leve med, at udlændinge afskrækkes fra at få deres sag prøvet i 2 instanser?

 

I den konkrete sag er der tale om den første af to principielle sager om taxichauffører, der har foretaget helt almindelige taxikørsler og herunder passeret den danske grænse. Det er de danske myndigheders opfattelse, at det påhviler taxichaufførerne at sikre sig, at passagerne har gyldigt pas. De tyske chauffører mener derimod, at det for det første ikke er deres opgave at foretage indrejsekontrol, og for det andet, at problemet jo i så fald blot flyttet hen til, om chaufføren har gjort tilstrækkeligt for at sikre sig, at passet er ægte.

 

Som det er med den ovenfor skitserede retstilstand er det ikke muligt af få afgjort principielle spørgsmål vedrørende udlændinge af landsretterne eller Højesteret, med mindre en eller flere personer er villige til at løbe risikoen for at komme til at sidde 1-3 måneder længere i fængsel, end den forskyldte straf berettiger til.

 

Tønder den 24 januar 2008

 

Lars Nauheimer 
Advokat

ADVODAN Tønder
Vestergade 14, 6270 Tønder
Tlf.: 7472 1010 l Fax 7472 5931
E-mail:
 [email protected] I www.advodan.dk
 
ADVODAN - et netværk til forskel