Danmarks Mission ved OSCE, IAEA og CTBTO                            Wien, den 16. september 2008

 

 

 

Nyt fra OSCE-missionen

 

Rusland-Georgien

 

OSCE har i kraft af et engageret finsk formandskab været særdeles aktivt involveret i forsøget på at bilægge og løse konflikten mellem Georgien på den ene side og de to udbryderregioner Sydossetien og Abkhasien samt Rusland på den anden side. I henhold til våbenhvileaftalen, den såkaldte 6-punktsplan af 12. august, skal bl.a. 100 OSCE-observatører indsættes i konfliktzonen. Den 19. august opnåedes der enighed i OSCE´s Permanente Råd om udsendelsen af i første omgang 20 OSCE-observatører. Disse 20, hvoraf Danmark har stillet med én observatør, er nu deployeret i Georgien. Rusland har imidlertid fortsat sat begrænsninger for observatørernes bevægelsesfrihed bl.a. med den begrundelse, at man ikke kan garantere for observatørernes sikkerhed. Endvidere afviser Rusland, at OSCE-observatørerne har mandat til at operere i Sydossetien. Ifølge Rusland må observatørerne kun operere i området op mod Sydossetien, men ikke i selve Sydossetien. Det har på denne baggrund endnu ikke været muligt at nå til enighed i OSCE om grundlaget for udsendelsen af yderligere 80 OSCE-observatører, som forudset i 6-punktsplanen. Det finske formandskab fortsætter dog sine bestræbelser på hurtigst muligt at opnå en konsensusbeslutning herom.

 

OSCE’s samarbejde med Afghanistan:

 

Det finske formandskab har udarbejdet et udkast til en beslutning i det Permanente Råd om styrket samarbejde med partnerlandet Afghanistan. Dette skal ses på baggrund af beslutningen om samme emne fra Ministerrådsmødet i Madrid i 2007, som blev vedtaget med henblik på at bidrage til en styrkelse af grænsekontrollen, bl.a. ved at uddanne grænsevagter og toldembedsmænd, for dermed at styrke indsatsen for at bekæmpe den illegale transport af våben og narkotika.

 

Generalsekretæren har udarbejdet en programpakke med 16 projekter til udførelse primært i de centralasiatiske nabolande. To af projekterne tænkes gennemført på den afghanske side af grænsen. Dette ville være første gang, OSCE udfører projektarbejde uden for sine deltagerstater. Der er endnu ikke opnået konsensus herom, men formandskabet fortsætter bestræbelserne på hurtigt at få truffet en beslutning.

 

 

Konference vedrørende offentligt og privat partnerskab med henblik på bekæmpelse af terrorisme

 

Man afholdt igen i år på et fælles russisk-amerikansk initiativ en konference vedrørende offentligt og privat partnerskab med henblik på bekæmpelse af terrorisme. Konferencen fandt sted 15.-16. september. Deltagerkredsen bestod af repræsentanter for myndigheder, civilsamfund, medier og virksomheder, samt regionale og internationale organisationer. Formålet med konferencen er dels at bygge videre på resultaterne fra sidste års konference, dels at vurdere udviklingen siden da. Fokus var på følgende tre emner: 1) offentligt og privat partnerskab med civilsamfundet og medier med henblik på bekæmpelse af terrorisme og voldelig ekstremisme, 2) offentligt og privat partnerskab i beskyttelse af kritisk infrastruktur og store internationale begivenheder mod terrorangreb, samt 3) offentligt og privat partnerskab vedr. bekæmpelse af finansiering af terrorisme.

 

 

Gennemførelsesmødet inden for den menneskelige dimension:

 

Det årlige møde hvor deltagerstater, NGO’er, menneskerettighedsinstitutioner og andre relevante parter drøfter staternes implementering af deres forpligtelser inden for den menneskelige dimension finder sted i Warszawa den 29. september-10. oktober. Under mødets sessioner dækkes alle emneområder med OSCE-forpligtelser, ligesom der gennemføres særlige dage med årligt skiftende temaer. I år fokuseres der på Uddannelse og bevidsthedsskabelse til fremme af menneskerettighederne, religionsfrihed og identifikation af, bistand til og retfærdighed for ofre for menneskehandel.

 

Danmark vil på vegne af EU afgive indlæg om bekæmpelse af tortur, dødsstraf og spørgsmål vedrørende respekt for menneskerettighederne i forbindelse med bekæmpelse af terrorisme.

 

Mødet ledes af den nye direktør for OSCE’s Kontor for demokratiske institutioner og menneskerettigheder (ODIHR), Janez Lenarcic, der tiltrådte den 1. juli 2008.