NOTAT

 

 

København, den 9. januar 2007

 

 

 

Beskrivelse af det aftalemæssige grundlag og rammebetingelserne for Forsvarsministeriets overtagelse af ansvaret for havmiljøforureningsbekæmpelse

Nærværende notat har til formål at beskrive de politisk aftalte rammebetingelser, der har været gældende for Forsvarsministeriets udvikling af havmiljøovervågningen og bekæmpelse af havmiljøberedskabet siden 1995.          

Aftalen om forsvarets ordning 1995-99

 

 

 

 

-------------------------

 

 

Aftalen om forsvarets ordning 2000-2004

 

 

 

 

 

 

 

 

Aftale om forsvarets ordning af 2005-2009

 

 

 

Implementering af aftalen om forsvarets ordning 2005 - 2009

 

Med den politiske aftale af 10. juni 2004 om forsvarets ordning 2005 – 2009 bortfaldt de tidligere aftalte klausuler om, at indsatsen på havmiljøområdet skulle fortsætte på det aktuelle niveau og om, at driftsudvidelser samt nyanskaffelser i givet fald skulle finansieres ved en forøgelse af den aftalte forsvarsramme.

På den baggrund udpegede Forsvarsministeriet i 2005 og 2006 havmiljøområdet til at være et særligt indsatsområde og tog i den forbindelse initiativ til, at der skulle udarbejdes en risikoanalyse for olie- og kemikalieforurening i danske farvande, og at der på baggrund af risikoanalysen skulle gennemføres en kapacitetsundersøgelse af det samlede havmiljøberedskab.

 

COWI A/S blev - på baggrund af en forudgående EU-udbudsprocedure i 2005 - i april 2006 anmodet om at forestå udarbejdelsen af risikoanalysen. Rapporten forelå ultimo marts måned 2007. Risikoanalysen er et væsentligt værktøj – både i forhold til den netop gennemførte kapacitetsundersøgelse, men også på længere sigt blandt andet til brug for fremtidig dimensionering af havmiljøforureningsberedskabet.

 

På baggrund af blandt andet risikoanalysen har Forsvarsministeriet i december 2007 færdiggjort kapacitetsanalysen, og et resume heraf er i december 2007 sendt til Rigsrevisionen og primo januar 2008 til såvel forligskredsen som Forsvarsudvalget og Miljø- og Planlægningsudvalget. Analysen udsendes i januar 2008 i ekstern høring og vil herefter blive forelagt partierne bag den politiske aftale om forsvarets ordning med henblik på drøftelse af rapportens vurderinger og anbefalinger m.v.

 

På baggrund af rapporten vil der blive udarbejdet forslag til initiativer, der dels på kort sigt vil kunne iværksættes inden for den nuværende aftaleperiode, dels på længere sigt kan indgå i en kommende aftale om forsvarets ordning efter 2009.



[1] I forbindelse med transport af farligt gods til og fra EU-havne var der etableret et meldesystem, som blev varetaget af et såkaldt ”EU-meldecenter”. Varetagelsen af denne opgave blev overflyttet fra Miljø- og Energiministeriet til Søværnets Operative Kommando.