|
|
Miljøminister Troels Lund Poulsen
Miljøministeriet
Højbro Plads 4
1200 København K
[email protected]; [email protected]
Kære Troels Lund Poulsen
Som vi omtalte for dig på vores møde, er landbrugets forurening af naturen et af de helt store problemer i Danmark. Vi omtalte også, at vi følger udviklingen i kommunernes administration af husdyrloven samt at det ser stærkt bekymrende ud.
I efteråret foretog vi i Naturfredningsforeningen en gennemgang af 22 miljøgodkendelser givet efter husdyrloven. Vores gennemgang viste bl.a., at omkring to tredjedel af godkendelserne var meget mangelfulde i deres bedømmelser af natur- og miljøforhold. I omkring halvdelen af miljøgodkendelserne påvirkes naturområder i større eller mindre grad. Vi finder disse observationer yderst bekymrende. Vi vedlægger vores rapport over denne gennemgang.
På nuværende tidspunkt har vi klaget til Miljøklagenævnet over 10 godkendelser. Vi har netop opsummeret disse klager. Opsummeringen viser, at godkendelserne vil medføre en uacceptabel merbelastning af naturen med næringsstoffer Opsummeringen viser også, at kommunerne i deres administration af husdyrloven tilsidesætter EU-lovgivning, intentionerne i husdyrloven og danske beskyttelseshensyn samt i mange tilfælde ikke leverer en fyldestgørende dokumentation for husdyrbrugenes påvirkninger af naturen. Vi vedlægger ligeledes denne opsummering.
Eksempelvis mener vi, at det er uacceptabelt, at et husdyrbrug i et område, som allerede er overbelastet med fosfor får lov til at udvide forforbelastningen med 60%. Det er også et problem, at man med husdyrloven kan ophæve rimelige miljøkrav, som tidligere er blevet stillet om renere teknologi og krav til fosforbalance på udspredningsarealerne. Dette foregår i oplande til internationalt højt målsatte naturområder. Det er heller ikke tilfredsstilende, at der overhovedet ikke bliver givet en egentlig vurdering af natur- og miljøpåvirkningerne.
Vi er opmærksomme på, at der umiddelbart før jul blev udsendt en supplerende vejledning til kommunerne om fastsættelse af yderligere vilkår, der sigter mod at varetage natur- og miljøhensyn udover det generelle beskyttelsesniveau i husdyrloven. Vi hilser vejledningen velkommen, da vi faktisk har efterlyst en sådan.
Vi mener ikke desto mindre på ovennævnte baggrund, at mange af miljøgodkendelserne er forureningstilladelser udover det acceptable, som oven i købet sikres 8 års retsbeskyttelse.
Vi vil på denne baggrund foreslå dig følgende initiativer:
1) At du straks præcist og konkret i husdyrgodkendelsesbekendtgørelsen fastsætter, hvor og hvordan kommunerne skal stille skærpede vilkår (jf. husdyrbruglovens §.34).
2) At du for at sikre en relevant brug af skærpede vilkår samt et ensartet niveau i sagsbehandlingen straks indkalder alle miljøgodkendelser til evaluering i Miljøcentrene i resten af 2008 (lovens § 35).
3) At du straks sikrer, at alle godkendelser, der bliver givet indtil tidspunktet for godkendelse af vand- og naturplanerne i 2009, kan tages op til revision i 2010 (husdyrgodkendelsesbekendtgørelsens § 14)
4) At du straks sikrer, at der sker en opstramning af administrationsgrundlaget for fosfor, jf. bekendtgørelsens Bilag 3, således at der bliver stillet krav om nul-balance for fosfor på alle risikoarealer, dvs. skrånende arealer, sandjorder mindre end 50-100 m fra vandløb og drænede lerjorder.
5) At du straks sikrer at alle ammoniakfølsomme områder, som er omfattet af § 3 i naturbeskyttelsesloven bliver beskyttet mod tilstandsændringer.
I Naturfredningsforeningen ser vi alle miljøgodkendelser fra kommunerne. Der bliver givet rigtig mange godkendelser af husdyrbrug lige nu. Derfor er det klart vores opfattelse, at det haster med at få iværksat de initiativer vi foreslår ovenfor. Ellers risikerer vi at samfundet står med en stor regning, fordi alt for mange husdyrbrug er blevet godkendt på vilkår, der ikke tager tilstrækkelig højde for de natur- og miljøhensyn, som vi er forpligtede til at tage.
Vi er bekendt med, at flere kommuner med husdyrbrugloven i hånden har valgt generelt at give afslag til udvidelser af husdyrbrug, hvis det betyder at forureningen øges. Dette bør naturligvis være muligt, hvis et sagligt grundlag viser, at naturens tålegrænser er overskredet. Vi forventer, at du sikrer, at kommunerne har det tilstrækkelige lovgrundlag for at tage deres ansvar for naturen alvorligt på denne måde.
Med venlig hilsen
Ella Maria Bisschop-Larsen Præsident |
Gunver Bennekou Direktør |