EU-Koordination

J.nr.DEP-243-00012

Ref. bxj

Den 12. september 2008

 

 

 

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

 

Forslag til kommissionsbeslutning om ikke-optagelse af en række aktivstoffer på bilag I til direktiv 91/414/EØF om plantebeskyttelsesmidler

 

Resumé

Kommissionen foreslår, at en række aktivstoffer ikke optages på bilag I til direktiv 91/414/EØF om plantebeskyttelsesmidler. Bilag I er den såkaldte positivliste.

Hvis forslaget bliver vedtaget, vil det betyde, at stofferne optages på bilaget over ikke-optagede aktivstoffer, til bekæmpelsesmiddelbekendtgørelsen.

Det vurderes, at forslaget har en positiv indflydelse på beskyttelsesniveauet i Danmark.

 

1. Status

Foreløbigt forslag til kommissionsbeslutning “Commission Decision of [...] concerning the non-inclusion of certain active substances in Annex I to Council Directive 91/414/EEC and the withdrawal of authorisations for plant protection products containing these substances” forventes fremsendt til medlemsstaterne.

 

Forslaget er fremsat med hjemmel i direktiv 91/414/EØF om plantebeskyttelsesmidler, artikel 6, som fastlægger proceduren for optagelse af aktivstoffer på bilag I til direktivet (positivlisten).

 

Det forventes, at forslaget kommer til afstemning i Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed den 25.- 26. september 2008. Det skal vedtages i komitéprocedure efter forskriftsprocedure (1999/468/EF, art. 5).

 

Hvis der er kvalificeret flertal, udsteder Kommissionen beslutningen. Opnås der ikke kvalificeret flertal, forelægger Kommissionen sagen for Rådet og underretter samtidig Europa-Parlamentet. Rådet kan med kvalificeret flertal vedtage forslaget uændret eller udtale sig mod det. Hvis der er kvalificeret flertal imod forslaget, skal Kommissionen behandle sagen på ny. Handler Rådet ikke inden en frist på højst tre måneder, kan Kommissionen udstede beslutningen.

 

Da stofferne har været på markedet i EU før den 26. juli 1993, er baggrunden for forslaget direktivets artikel 8, stk. 2, hvorefter alle aktivstoffer, der var på markedet i EU før den 26. juli 1993 skal vurderes.

 

2. Formål og indhold

Forslaget begrundes med, at firmaerne har tilbagekaldt deres støtte til optagelse af stofferne, og at stofferne ikke opfylder kriterierne i bilag VII til Kommissionsforordning (EF) 1095/2007 om ændring af procedurerne for revurdering af gamle aktivstoffer. Bilag VII til denne forordning er kriterier for klare indikationer af skadelige effekter. I følge forordningen kan firmaerne frivilligt tilbagekalde deres stoffer senest to måneder efter at have modtaget EU-vurderingen, med mindre stofferne opfylder kriterierne i bilag VII.

 

Forslaget forventes at pålægge medlemsstaterne at tilbagekalde godkendelser af plantebeskyttelsesmidler, der indeholder de i forslaget nævnte aktive stoffer. Tidsfristen forventes at være senest 31. december 2010. Endvidere skal medlemsstaterne give en frist for afvikling af salg og anvendelse, der forventes at udløbe senest den 31. december 2011.

 

3. Nærhedsprincippet

Kommissionen har ikke redegjort for nærhedsprincippet. Der er tale om gennemførelsesforanstaltning af en allerede vedtaget rådsretsakt, hvorfor Regeringen vurderer, at forslaget er i overensstemmelse med nærhedsprincippet.

 

4. Konsekvenser for Danmark

Lovgivningsmæssige konsekvenser:

Som følge af forslaget vil stofferne skulle optages på bilag 9 til bekendtgørelse om bekæmpelsesmidler. Bilag 9 er listen over aktivstoffer, for hvilke der er vedtaget en kommissionsbeslutning om ikke-optagelse på bilag I til plantebeskyttelsesmiddeldirektivet.

 

Da forslaget ikke er modtaget, vides det ikke med sikkerhed, hvilke stoffer det vil omfatte. Men det formodes, at det kun er midler med aktivstofferne 1-naphthyleddikesyre og 6-benzyladenin, der er godkendt i Danmark.

 

Økonomiske og administrative konsekvenser:

Forslaget får økonomiske konsekvenser for de firmaer, der producerer/importerer godkendte produkter med 1-naphthyleddikesyre og 6-benzyladenin i Danmark. Ved tilbagekaldelse af danske godkendelser med det pågældende aktivstof vil markedsandelene blive flyttet over på andre aktivstoffer og muligvis andre firmaer. Forslaget kan endvidere få økonomiske konsekvenser for brugere af midler med de pågældende aktivstoffer, hvis der ikke er alternative eller lige så effektive produkter til rådighed.

 

Beskyttelsesniveau:

Det vurderes, at forslaget har en positiv indflydelse på beskyttelsesniveauet i Danmark.

 

5. Høring

Forslaget har været i høring i Miljøspecialudvalget, hvor der ikke er indkommet høringssvar.

 

6. Forhandlingssituation

Forslaget forventes vedtaget med kvalificeret flertal.

 

7. Dansk holdning

Danmark støtter, at de i forslaget nævnte aktivstoffer ikke-optages på bilag I, da firmaerne har tilbagekaldt deres støtte til en optagelse. Det forventes dog, at der for nogle af stofferne senere vil blive indsendt fornyet ansøgning om optagelse på positivlisten.