Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg og Finansudvalget

Christiansborg

1240 København K

Ministeren

 

 

Den 21. december 2007

 

 

 

I forlængelse af VMP-II og Drikkevandsudvalgets anbefalinger vedtog Folketinget i 1998, at der skulle ydes en ekstraindsats for at sikre fremtidens drikkevandsressourcer ved en ændring af vandforsyningsloven, miljøbeskyttelsesloven og planloven.  

Arbejdet med at beskytte drikkevandsressourcerne og herunder de grundvandsressourcer, der anvendes til drikkevand, har derfor gennem de senere år været en meget stor opgave.

Amterne har løst opgaverne frem til 1. januar 2007. I forbindelse med kommunalreformen blev opgaven delt mellem staten og kommunerne ved en ændring af miljømålsloven og vandforsyningsloven.

Opgaverne har bestået i at udpege og kortlægge de områder, som benyttes eller som ønskes benyttet til drikkevandsforsyning. Opgaverne er blevet løst på baggrund af en kortlægning af ressourcerne, en vurdering af forureningstruslerne og ved at udarbejde indsatsplaner, hvor der er blevet identificeret behov for ekstra beskyttelse.

Dækningen af udgifterne hertil er sket ved betaling af gebyrer fastsat på baggrund af de meddelte tilladelser til indvinding af grundvand. Reglerne er i dag fastsat i henholdsvis vandforsyningsloven og miljømålsloven. Det er vandværker, indvindere i jordbrugs- og dambrugserhvervet samt indvindere til industriformål, der betaler i henhold til bestemmelserne.

I forbindelse med kommunalreformen blev spørgsmålet om betaling af gebyrer og det skærpede hjemmelskrav, der gælder i forbindelse med opkrævning af skatter bragt op. Justitsministeriet har den 13. september 2007 oplyst, at ministeriet er mest tilbøjelig til at mene, at opkrævningen har karakter af en skat i grundlovens § 43 forstand, og at lovgivningen for så vidt angår opkrævningen af betaling fra vandindvindere efter miljømålslovens § 35 og vandforsyningslovens § 52 c bør udformes således, at det skærpede hjemmelskrav i grundlovens § 43 opfyldes. Der er nu iværksat et arbejde for at kunne udarbejde forslag til de nødvendige præciseringer og den rette konstruktion i lovgivningen. Jeg vil snarest herefter fremsætte et lovforslag i Folketinget.

 

 

Med venlig hilsen

 

Troels Lund Poulsen     

 

/

 Malene Linderoth