NÆRHEDSNOTAT til FOLKETINGETS EUROPAUDVALG
Kommissionens forslag til forordning om organisationers frivillige deltagelse i en fællesordning for miljøledelse og miljørevision (EMAS)
KOM(2008)402
Status
Forslaget er vedtaget af Kommissionen den 16. juli 2008, fremsendt fra Rådssekretariatet til medlemslandene dateret den 29. juli og foreligger i en dansk sprogversion. Forslaget har hjemmel i TEF artikel 175, og skal derfor vedtages af Rådet med kvalificeret flertal efter proceduren om fælles beslutningstagen i TEF artikel 251.
Nærværende notat er fremsendt parallelt til Folketingets Miljø og Planlægningsudvalg.
Forslaget udspringer af en handlingsplan om bæredygtig forbrug og produktion og en bæredygtig industripolitik som behandles på Konkurrencerådet den 25./26. september og i Miljørådet den 20. oktober 2008.
Målet er at revidere EMAS-ordningen som forudsat i forordningens artikel 15 for at tilvejebringe de bedst mulige tilskyndelser til bedre miljøpræstationer i alle organisationer. Med det formål sigter ændringerne af EMAS-forordningen mod at styrke ordningens politiske profil betydeligt og dermed opnå, at langt flere organisationer anvender ordningen. Der sættes fokus på at gøre EMAS mere attraktiv for små og mellemstore virksomheder/organisationer og på de institutionelle rammer og forbindelserne til andre politiske virkemidler, herunder grønne offentlige indkøb.
Kommissionen vurderer, at forslaget er i overensstemmelse med nærhedsprincippet. Det er nødvendigt at vedtage en ordning på fællesskabsplan, således at der bliver en enkelt troværdig ordning og ikke flere forskellige i hver sit land. Forslaget ændrer ikke den nuværende situation for det indre marked, og det følger stadig nærhedsprincippet ved at overlade den tekniske gennemførelse af forordningen til medlemsstaterne, der agerer gennem registrerings- og akkrediteringsorganer. På den måde sikres det, at ordningen bidrager effektivt til bedre miljøpræstationer i organisationerne, mens foranstaltninger, der kan gennemføres tilstrækkelig effektivt på nationalt plan, overlades til medlemsstaterne.
Regeringens nærhedsvurdering
Regeringen kan tilslutte sig Kommissionens vurdering.