Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg

Christiansborg

1240 København K

  

 

 

J.nr. BLS-101-00574

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hermed fremsendes svar på et spørgsmål stillet under vores møde om de EU-retlige aspekter ved at stille miljøkrav til byggematerialer den 21. maj 2008.

 

På udvalgets møde den 21. maj 2008 vedrørende miljøkrav til byggematerialer blev der spurgt til, hvorvidt der lovligt kan etableres incitamentsordninger, altså ordninger hvorefter man kan få støtte, hvis man som bygherre vælger miljømæssige løsninger.

 

Da det ikke falder inden for Miljøministeriets ressortområde at administrere støtteordninger for byggevarer mv., har By- og Landskabsstyrelsen rettet henvendelse til Erhvervs- og Byggestyrelsen, der har oplyst følgende:

 

”Det er muligt for Økonomi- og Erhvervsministeriet at yde statsgaranti til lån til forsøgsbyggeri indenfor en ramme på op til 15 mio. kr. årligt.

 

Ordningen skal sikre, at private enfamiliehusejere, der ønsker at bygge forsøgsbyggeri, opnår de samme lånemuligheder som havde de bygget traditionelt byggeri.

 

Ordningen yder statsgaranti på realkreditlån eller realkreditlignende lån på op til 15 pct. af de dokumenterede udgifter til opførelsen inkl. udgifter til låneomkostninger og kurstab. Garantien kan dog ikke overstige 80 pct. af forskellen mellem opførelsesomkostningerne og ejendommens værdi på tidspunktet for låneoptagelse.

 

Ved forsøgsbyggeri forstås forsøg med byggemetoder, bygningsudformning, drifts- og vedligeholdelses metoder herunder økologisk byggeri. Det vil sige byggeri, der opfylder fremtidens krav til energimæssige og miljømæssige krav.

 

Reglerne er møntet på enfamilieboliger derfor gælder reglerne for private ejerboliger, private andelsboliger og private udlejningsejendomme.”