Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg

 

Christiansborg

J.nr. MST-706-00048

1240 København K

 

  

Den 7. juli 2008

 

 

 

 
Jeg skal herved orientere udvalget om, at jeg på et pressemøde i dag har lanceret en ny organisation ”Hold Danmark Rent” som svar på de stigende problemer med henkastet affald, som vi ser overalt i Danmark.

 

Hold Danmark Rent kommer i forlængelse af, at jeg er blevet præsenteret for resultaterne af arbejdet i arbejdsgruppen om henkastet affald. Her har en række organisationer og myndigheder  arbejdet med dels at skabe et overblik over problemets omfang og dels at udvikle strategier og værktøjer til inspiration for fremtidige indsatser.

 

En af de helt centrale konklusioner fra arbejdet er, at der er brug for en langsigtet, flerstrenget og koordineret indsats, hvis kurven for omfanget af henkastet affald i byerne, i naturen og langs vejene skal knækkes.

 

Arbejdsgruppen har derfor præsenteret mig for idéen om at etablere en selvstændig organisation, som har midler og kompetence til at koordinere indsatsen mod henkastet affald.

 

Hold Danmark Rent skal etableres som en erhvervsdrivende fond på tværs af private og offentlige parter. Organisationen skal stimulere adfærdsændringer blandt danskerne, udvikle løsninger til indsamling af affaldet, udvikle metoder til at opgøre mængderne og i det hele taget samle alle centrale aktører og interessenter omkring henkastet affald.

 

En af organisationens første opgaver bliver at bekæmpe de store mængder af tomme øl- og sodavandsdåser, som smides i især Sønderjylland.

 

I overbevisning om at et partnerskab mellem det offentlige og det private er den helt rigtige forankring og for at sikre, at Hold Danmark Rent kommer godt fra start, bidrager Miljøministeriet med 1 mio. kr. i projektet i år og forventeligt 3 mio. kr. i henholdsvis 2009 og 2010. Herefter er det hensigten, at initativet skal være selvfinansierende.


Parterne bag Hold Danmark Rent forventer, at organisationen i løbet af et par år vil have et årligt budget på mellem 10 og 14 mio. kr.

 

I forlængelse af samrådet den 21. maj 2008 om pantfrie drikkevareemballager henkastet i den danske natur, skal jeg gøre udvalget opmærksom på, at jeg er i dialog med den tyske miljøminister Sigmar Gabriel om emnet. Jeg har over for ham konkluderet, at det tilsyneladende er meget vanskeligt at finde en løsning, som er tilfredsstillende for både Danmark og Tyskland. Miljøstyrelsen har fornylig haft møde med Miljøministeriet i Slesvig-Holsten, desværre uden noget konkret resultat. Jeg har derfor bedt min tyske kollega medoverveje, hvad næste skridt i sagen kan være.

 

Jeg ser derfor etableringen af Hold Danmark Rent og organisationens planer om fra starten at iværksætte en særlig indsats mod henkastede (tyske) dåser, som en rigtig god løsning til at imødegå nogle af de problemer dåserne skaber i Danmark. 

 

Jeg skal afslutningsvis bemærke, at det gennemførte arbejde i arbejdsgruppen om henkastet affald er afrapporteret i to rapporter – en hovedrapport, som er vedlagt dette brev, og en analyserapport. Da det samlede materiale er meget omfangsrigt er det ikke vedlagt i sin fulde form, men kan kan læses og downloades fra Miljøstyrelsens hjemmeside www.mst.dk.

 

 

 

 

 

 

Troels Lund Poulsen

          

/

       Niels Bukholt