Revideret vindmøllecirkulære

Udkast af 12. juni 2008

Cirkulære nr.

 

 

Cirkulære om planlægning for og landzonetilladelse til opstilling af vindmøller

 

(Til kommunalbestyrelserne)

 

I medfør af § 3, stk. 1, i lov om planlægning, jf. lovbekendtgørelse nr. 813 af 21. juni 2007, fastsættes:

 

§ 1. Vindmøller skal fortrinsvis opstilles i grupper. Vindmøller opstillet i grupper skal opstilles i et i forhold til landskabet let opfatteligt geometrisk mønster.

Stk. 2. Der må ikke planlægges for vindmøller med en totalhøjde på 150 meter og derover. Ved totalhøjde forstås højden målt til vingespids, når denne er højest over terræn.

Stk. 3. Der må ikke planlægges for opstilling af vindmøller nærmere nabobeboelse end 4 gange møllens totalhøjde.

Stk. 4. Ved planlægning for vindmøller nærmere end 4,5 km fra eksisterende eller planlagte vindmøller, skal redegørelsen for planforslaget belyse anlæggenes påvirkning af landskabet, herunder oplyse hvorfor påvirkningen anses for ubetænkelig.

Stk. 5. Bestemmelserne i stk. 1, 2 og 4 gælder ikke for husstandsmøller med en totalhøjde på op til 25 m.

 

§ 2. Kommunalbestyrelsen kan i kommuneplanens retningslinjer for arealanvendelsen med tilhørende angivelse på kort udpege et eller flere områder til opstilling af vindmøller, hvor områdets størrelse er tilpasset den påtænkte vindmøllegruppe eller enkeltstående vindmølle.

Stk. 2. Retningslinjerne for udpegede vindmølleområder skal indeholde bestemmelser om møllernes antal, beliggenhed og totalhøjder.

 

§ 3. Der må i kommuneplanen kun tilvejebringes rammer for lokalplanlægningen for vindmøller indenfor områder, der er udpeget dertil i kommuneplanens retningslinjer for arealanvendelsen.

Stk. 2. En lokalplan for et vindmølleområde skal indeholde bestemmelser om møllernes præcise placering, antal, mindste og største totalhøjde samt udseende.

 

§ 4. Ved behandlingen af ansøgninger om tilladelse til opstilling af vindmøller efter § 35, stk. 1, i lov om planlægning skal der tages størst muligt hensyn til nabobeboelser og til de øvrige interesser, der er knyttet til anvendelsen af det åbne land, herunder natur, landskab, kulturhistoriske værdier og jordbruget.

Stk. 2. Kommunalbestyrelsen må kun meddele tilladelse, hvis opstillingen er i overensstemmelse med kommuneplanretningslinjer, der udpeger området til opstilling af vindmøller, eller en lokalplan.

Stk. 3. Undtaget fra stk. 2 er opstilling af husstandsmøller med en totalhøjde på op til 25 m i umiddelbar tilknytning til eksisterende bygningsanlæg.

 

§ 5. Miljøministeren kan i særlige tilfælde godkende, at § 1 stk. 1 og 2, fraviges for forsøgsmøller, såfremt fravigelserne er begrundet i en nødvendig supplerende testning af møller fra den første produktionsserie (serie 0-møller).

 

§ 6. Cirkulæret træder i kraft den

Stk. 2. Samtidig ophæves cirkulære nr. 100 af 10. juni 1999 om planlægning for og landzonetilladelse til opstilling af vindmøller.

Stk. 3. Forslag til planer, der er offentliggjort inden cirkulærets ikrafttræden, færdigbehandles efter de hidtil gældende regler.

Stk. 4. Ansøgninger om tilladelse efter § 35, stk. 1, der er indgivet til kommunalbestyrelsen inden cirkulærets ikrafttræden, færdigbehandles efter de hidtil gældende regler.

 

 

Miljøministeriet den