International Koordination

J.nr.

Ref. KCh

Den 23. maj 2008

 

 

 

 

Notat til

Folketingets Europaudvalg

 

 

 

Forslag til Kommissionsdirektiver om optagelse af aktivstofferne chloralose, bromadiolon, aluminium phosphid, indoxacarb og thiacloprid på bilag I til direktiv 98/8/EC om biocid midler.

 

 

Forslagene drejer sig om at optage aktivstofferne chloralose, bromadiolon, aluminium phosphid, indoxacarb og thiacloprid på bilag I (positivlisten) til direktiv 98/8/EC om biocidmidler. Hvis stofferne optages på positivlisten, må de anvendes i biocidmidler.

 

Anvendelsesområderne for stofferne er:

Chloralose: Rodenticid til bekæmpelse af f.eks. mus og rotter.

Bromadiolon: Rodenticid til bekæmpelse af f.eks. mus og rotter.

Aluminium phosphid. Rodenticid til bekæmpelse af f.eks.  rotter.

Indoxacarb: Insekticid til bekæmpelse af insekter.

Thiachloprid: Træbeskyttelsesmiddel til bekæmpelse af insekter.

 

Stofferne er blevet vurderet af forskellige medlemsstater, og vurderingerne er derefter behandlet i arbejdsgrupper under Kommissionen. Regeringen er enig i, at der generelt er sikre anvendelser for fire af stofferne, og kan støtte optagelsen af dem på positivlisten. Det gælder for chloralose, bromadiolon, aluminium phosphid og idoxacarb.

 

For så vidt angår thiacloprid støtter regeringen ikke optagelsen, idet regeringen er uenig i den AEL-værdi (Acceptable Exposure Level), der er sat for stoffet. Der er anvendt en sikkerhedsfaktor på 100 – hvilket er den almindelige sikkerhedsfaktor, der anvendes for uproblematiske stoffer. Thiacloprid er et kræftfremkaldende stof i kategori 3, og regeringen mener principielt, at der skal anvendes en højere sikkerhedsfaktor for mere problematiske stoffer, så som de kræftfremkaldende, mutagene og reproduktionstoksiske stoffer (CMR stoffer).

 

Forslagene har ingen økonomiske konsekvenser for borgerne, og kun mindre konsekvenser for staten og erhvervslivet. Det vurderes, at forslagene ikke har indflydelse på beskyttelsesniveauet i Danmark - på nær forslaget om thiacloprid, der vurderes teoretisk set at kunne nedsætte beskyttelsesniveauet. Der findes ingen biocidmidler med thiacloprid i Danmark i dag.

 

Forslagene forventes at komme til afstemning i Det stående udvalg for biocidholdige produkter den 30. maj 2008. De skal vedtages i komitéprocedure efter forskriftsprocedure (1999/468/EF, art. 5).