NOVANA-rapport: Forbud mod tributyltin i skibenes bundmaling har effekt

 

 

Af Steen Voigt

 

Målinger viser faldende indhold af det stærkt giftige tributyltin (TBT) i muslinger fra danske farvande. TBT blev indtil 2003 anvendt som antibegroningsmiddel i bundmaling til skibe. Samtidig er hyppigheden af hormonforstyrrelser i havsnegle forårsaget af TBT faldende. Det fremgår af NOVANA-rapporten ”Vandmiljø og Natur 2006” fra Danmarks Miljøundersøgelser (DMU) ved Aarhus Universitet.

Man kan begynde at se effekter af et forbud fra 2003 mod anvendelsen af tributyltin (TBT) som antibegroningsmiddel i bundmaling til skibe. Målinger i 2005 og 2006 viser faldende indhold af det stærkt giftige stof i muslinger fra en række kystnære stationer. Samtidig er hyppigheden af hormonforstyrrelser i havsnegle forårsaget af TBT faldende.

 

Det faldende TBT-indhold i havmiljøet er et blandt mange resultater i den årlige afrapportering af overvågningen af vandmiljøet og naturen under det nationale overvågningsprogram NOVANA. Resultaterne er samlet i DMU’s rapport ”Vandmiljø og Natur 2006”. Rapporten er udarbejdet i samarbejde med By- og Landskabsstyrelsen og GEUS, og er den årlige afrapportering af resultaterne af den nationale overvågning af vandmiljøet og naturen.

 

Overvågningsprogrammet omfatter luften, vandmiljøet, naturtyperne på land og plante- og dyrearter.

 

Hovedresultater i ”Vandmiljø og Natur 2006”

 

 

 

Kontakt: Susanne Boutrup, tlf. 8920 1749, [email protected].

 

Sammenfattende rapport:

 

”Vandmiljø og Natur 2006. Tilstand og udvikling – faglig sammenfatning.” Faglig rapport fra DMU nr. 558.

 

Rapporten er udarbejdet på baggrund af en række delrapporter som er offentliggjort samtidig med den sammenfattende rapport. Det drejer sig om følgende delrapporter: