J.nr. 001-00340

 

Den 9. maj 2008

 

 

 

 

 

 

 

Samrådsnotits

 

Til miljøministerens brug ved forelæggelse i Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg, onsdag den 14. maj 2008 af Rådsmøde (land og fisk) den 19. maj - Miljødelen

________________________________________

 

Jeg kan henvise til det samlenotat om de to forslag til forordninger om pesticider, som blev sendt til udvalget den 9. maj. Jeg kan oplyse, at formandskabet har valgt kun at sætte forordningen om markedsføring af pesticider på Rådsmødet (land og fisk) den 19. maj.

 

Jeg vil dog forlægge både denne forordning og forordningen om statistik over pesticider for Folketingets Europaudvalg til forhandlingsoplæg på fredag.

 

Baggrunden er, at formandskabet har oplyst, at man ønsker at opnå politisk enighed om en fælles holdning til begge forslagene under det slovenske formandskab.

 

Ad. Punkt 1: Forordning om markedsføring af plantebeskyttelsesmidler

 

Sagen er sat på dagsorden for rådsmødet (land og fisk) på mandag den 19. maj med henblik på at opnå politisk enighed om en fælles holdning om forslaget.

 

Som bekendt er der tale om et forslag fra Kommissionen, som fundamentalt vil ændre den eksisterende godkendelsesordning for pesticider ved at indføre en tvungen gensidig anerkendelse inden for 3 fastlagte klimatiske zoner. Forslaget vil betyde, at Danmark ikke længere vil kunne nægte at godkende et plantebeskyttelsesmiddel, der er godkendt af en anden medlemsstat i den nordlige zone.

 

Som jeg flere gange har orienteret udvalget om har regeringen da også fra første færd arbejdet målrettet mod at få ændret Kommissionen forslag, således at vi i Danmark ikke bliver tvunget til at godkende pesticider, der ødelægger det danske grundvand og i øvrigt skader miljø og sundhed.

 

 Det er afgørende for regeringen, at Danmark ikke bliver tvunget til at godkende pesticider, som kan skade grundvandet.

 

Vi har arbejdet og arbejder fortsat på at skabe et blokerende mindretal imod den tvungne gensidige anerkendelse – subsidiært at få en bestemmelse ind, hvor en tvungen gensidig anerkendelse kombineres med en ret for medlemsstaterne til at nægte anerkendelse af et konkret plantebeskyttelsesmiddel, der ud fra en faglig vurdering ikke skønnes acceptabel i Danmark af hensyn til grundvand, miljø eller sundhed. 

 

Med hensyn til den foreslåede zoneinddeling arbejder regeringen fortsat på, at Danmark placeres i Nordzonen, hvis der foretages en zoneinddeling af EU.

 

Regeringen ønsker ikke nogen zoneinddeling af EU, men det er ikke afgørende for regeringen at undgå en zoneinddeling. Det afgørende er, at undgå at Danmark bliver tvunget til at godkende pesticider, som skader det danske grundvand eller skader miljø- og sundhed.

 

Lykkes det - dvs. at vi fortsat som i dag kan nægte at godkende et plantebeskyttelsesmiddel, som vurderes at kunne udvaskes til det danske grundvand – er regeringen indstillet på at arbejde sammen med de andre medlemsstater i hele EU eller i zoner i EU om godkendelser af pesticider.

 

Regeringen er derfor meget tilfreds med - og har aktivt bidraget til - at det lykkedes for de danske Europaparlamentarikere at få vedtaget en 1. læsning, hvor den tvungne gensidige anerkendelse suppleres med en ret for landene til at nægte, hvis kravene til godkendelse ikke er opfyldt. Regeringen kan også støtte Europaparlamentets forslag om at fjerne zoneinddelingen.

 

Regeringen arbejder aktivt for at få rådet til at ændre Kommissionens forslag. Både den tidligere miljøminister og jeg selv har klart fremlagt de danske synspunkter. Jeg skrev den 31. januar i år til landbrugsministrene i rådet for landbrug og fiskeri og opfordrede til, at vi i Rådet tilslutter os Europaparlamentets forslag.

 

Vi har under UNEP-mødet den 20 – 22. februar haft bilaterale drøftelser med det slovenske formandskab og med det kommende franske formandskab og Tyskland – og jeg tog sagen op igen med den slovenske formand for miljørådet, da vi mødtes til rådsmødet den 3. marts.

 

Desuden har vi i februar haft ambassaderne ude i de relevante ministerier i hovedstæderne for at forklare de danske synspunkter med henblik på at vinde støtte.   

 

Forhandlingerne i Rådet har nu stået på i 1½ år og vi kan konstatere, at den danske indsats har båret frugt. Da vi startede var vi alene om vores afgørende modstand mod den tvungne gensidige anerkendelse. 

 

Nu – hvor vi er fremme ved snorene for rådets 1. behandling kan vi konstatere, at det er lykkedes at få formandskabet til at fremlægge et kompromisforslag, som giver medlemsstaterne ret til at nægte gensidig anerkendelse af pesticider.

 

Men vi kan også konstatere, at medlemsstaterne er delt i tre grupper i spørgsmålet om gensidig anerkendelse – én gruppe der kan støtte de danske synspunkter, én gruppe der er imod og en tredje gruppe, som er den største og som endnu ikke har meldt klart ud om, hvor de står.

 

Det er således stadig uklart, om det vil lykkes formandskabet op opnå politisk enighed, og om en sådan politisk enighed vil imødekomme det danske synspunkt på tvungen gensidig anerkendelse.

 

Men der er en ting, der er klart. Jeg vil fortsat gøre alt hvad jeg kan for at få mine ministerkollegaer i landbrugsministerrådet til at bakke op om de danske synspunkter, så vi opnår politisk enighed om en fælles holdning, der sikrer at Danmark ikke bliver tvunget til at godkende pesticider, som kan skade grundvandet eller skade miljø og sundhed.

 

Det er ganske enkelt afgørende for regeringen, og lykkes det ikke, vil jeg stemme imod en fælles holdning og forbeholde mig at arbejde videre med de danske synspunkter under 2. behandlingen af forslaget sammen med Europaparlamentet.

 

 

Ad punkt 2:Forslag til forordning om statistik over plantebeskyttelsesmidler

 

I modsætning til forordningen om markedsføring er dette forslag om statistik ikke problematisk for Danmark.

 

Regeringen kan støtte forslaget.

 

Regeringen er enig i, at det bør gøres obligatorisk at indsamle data om både markedsføring og anvendelse af pesticider. Regeringen er også enig i, at de indsamlede data bør være sammenlignelige i medlemsstaterne, således at der kan udarbejdes harmoniserede risikoindikatorer. Det vil gøre det muligt at måle de fremskridt, der gøres i retning af en mere bæredygtig anvendelse af pesticider.