Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg

 

Christiansborg

J.nr. MST-103-00001

1240 København K

 

  

Den 30. april 2008

 

 

 

 

 

 

 

 

./.

 
Til udvalgets orientering fremsendes hermed udkast til vejledning om miljøskade, der udsendes i høring d.d.

 

Vejledningen udmønter miljøministerens tilsagn til Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg om en vejledning om indholdet af det miljøskadebegreb, der er centralt ved implementeringen af EU’s miljøansvarsdirektiv. 

 

Vejledningen skal være en hjælp ved vurdering og eventuel afgørelse af, om en negativ påvirkning af miljø eller natur er en miljøskade eller en overhængende fare for en miljøskade, og hvem, der er ansvarlig for miljøskaden eller faren. Vejledningen retter sig derfor mod både dem, der kan blive ansvarlige for en miljøskade eller en overhængende fare herfor, altså dem, der er ansvarlige for driften af offentlige og private virksomheder, og mod de tilsynsmyndigheder, der skal træffe afgørelserne om miljøskade og overhængende fare herfor, dvs. først og fremmest kommunerne.

 

Endvidere vedlægges til udvalgets orientering udkast til bekendtgørelse om indberetning i henhold til lov om beskyttelse af havmiljøet, som blev sendt i høring den 24. april 2004. Der er tale om en opdatering af den gældende indberetningsbekendtgørelse nr. 771 af 24. oktober 1998 som led implementeringen af miljøansvarsdirektivet, jf. L 118. Det er intentionen, at bekendtgørelsen skal træde i kraft samtidig med lovens ikrafttræden.

 

Bekendtgørelsen implementerer relevante bestemmelser i miljøansvarsdirektivet om indberetning, jf. udkastets § 3. Miljøansvarsdirektivets artikel 5, stk. 2, og artikel 6, stk. 1, indeholder indberetningspligter for den ansvarlige for driften af en erhvervsmæssig aktivitet i tilfælde af, at der er en overhængende fare for, at en miljøskade vil indtræffe og i tilfælde, hvor en miljøskade allerede er indtruffet.

 

 

 

 

 

 

 

Troels Lund Poulsen          

/

     Niels Bukholt