Dato: 21-04-2008

Arkivnummer: 332-110386

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Miljøminister Troels Lund Poulsen

Højbro Plads 4

1200 København K

 

 

Aktindsigt i skrivelser vedrørende verserende EU klager

 

Kære Troels Lund Poulsen

 

I begyndelsen af 2005 indgav vi en klage til EU Kommissionen over den, efter vores mening, åbenlyse overtrædelse af EU habitatdirektivet, som finder sted i Lille Vildmose.

 

Vi har via EU Kommissionens DG Environment fået besked om, at sagen fortsat verserer samt at der er en korrespondance mellem DG Environment og miljøministeriet.

 

Vi har tidligere, men forgæves, rettet henvendelse til ministeriet for at få indsigt i denne korrespondance.

 

På samme måde, som der er offentlighed omkring skrivelser i sager, der verserer i f.eks. Naturklagenævnet, har vi taget for givet, at der intet skulle være til hinder for at offentliggøre ministeriets vurderinger og tilkendegivelser i denne sag, der ikke rummer kontroversielle oplysninger i forhold til hverken EU Kommissionen eller andre medlemsstater.

Da der jo således alene må være tale om at korrespondancen indeholder vurderinger og tilkendegivelser i forhold til direktivet og den biologiske situation i det konkrete område, kan der næppe være et indhold heri, som ikke tåler offentliggørelse?

 

Vi har under den tidligere regering indgivet en klage over den danske bifangst af hvaler, som en overtrædelse af samme direktiv. I denne sag fik vi adgang til at se både ”Forespørgsel” fra EU Kommissionen og den daværende regerings svar. Derfor er vi meget uforstående overfor hemmelighedskræmmeriet i denne sag.

 

Det må være i både ministeriets og offentlighedens interesse, at sagens fakta kan danne grundlaget for indlæg i den verserende sag ved EU Kommissionen. Som part i sagen bør vi derfor have mulighed for at kende sagens akter.

 

Derfor beder vi dig venligst om at sikre at Danmarks Naturfredningsforening får indsigt i korrespondancen mellem EU Kommissionen og Danmark, i denne sag.

 

Det er vores vurdering at denne sag om adgang til sagsakter er principiel og har stor betydning for den fremtidige opfattelse af den danske vilje til åbenhed omkring behandlingen af sager ved EU.

 

Derfor sender vi en kopi af denne henvendelse til Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Ella Maria Bisschop-Larsen

Præsident