Til Folketingets miljøpolitiske udvalg

 

Duft- og kemikalieoverfølsomhed

– den 9. folkesygdom?

 

 

I 2006 oprettede Folketinget Videncenter for Duft- og Kemikalieoverfølsomhed, og Miljøstyrelsen lancerede kampagnen Luften.dk, fordi flere og flere bliver syge af kemikalier i luften.

 

1000 tak for begge dele!

 

En bøn…

MCS Foreningen opfordrer hermed til at holde fokus på området og på de mange danskere med duft- og kemikalieoverfølsomhed (MCS = Multiple Chemical Sensitivity), der hver dag bliver syge af andres dufte samt kemikalier i luften.

 

HUSK de duft- og kemikalieoverfølsomme…

- i sundheds-debatten        - fx via udbredelse af ’duft-politik’ – især i sundhedsvæsnet

- i miljø-debatten               - færre kemikalier giver bedre miljø

- i klima-debatten              - færre partikler fra biler og brændeovne giver bedre klima

 

Også når I i medierne hører om…

- ”Sutteflasker er kemikaliebomber” – Forbrugerrådet 21. april 2008

- ”Stofposen bedst for klimaet” – Miljø og Sundhed 11. april 2008

- ”Gammelt brød dufter som nybagt” – MCSinfo december 2007

 

MCS – den 9. folkesygdom om få år?
Aktuelt er der ingen test, der kan afsløre duft- og kemikalieoverfølsomhed, og derfor anerkender mange ikke sygdommen. MCS indtager en position i dag, som allergi gjorde det for 50 år siden, hvor uvidende kaldte allergi for ’hysteri’ – det gør ingen i dag.

 

MCS Foreningen opfordrer politikere til at være på forkant og arbejde aktivt for at begrænse brug af unødige dufte og kemikalier og støtte MCS-forskningen – for nuværende MCS-patienters skyld, men i lige så høj af hensyn til Danmarks børn, der i den grad bliver udsat for dufte og kemikalier. Dufte og kemikalier risikerer at blive en økonomisk bombe under fremtidens sundhedsvæsen.

 

Det er bedre – og billigere - at forebygge frem for at helbrede.

 

Et spørgsmål…

MCS Foreningen sætter i næste nummer af MCSinfo fokus på de forskellige partiers planer på området.

Vil du have DINE SYNSPUNKTER med? - SÃ¥ svar pÃ¥ nedenstÃ¥ende spørgsmÃ¥l, og send det til [email protected] senest den 1. maj.

 

·          Hvordan vil du konkret arbejde for, at danskerne fremover bliver udsat for mindre mængde dufte og kemikalier?

 

 

Venlig hilsen

MCS Foreningen

 

Anker L. Warncke, formand

Viaduktvej 17

7000 Fredericia
[email protected]

 

 

 

 

Fakta – om MCS:

MCS står for Multiple Chemical Sensitivity (MCS) - direkte oversat ’mangeartet kemisk overfølsomhed’ – i daglig tale ”duft- og kemikalieoverfølsomhed” eller MCS. MCS-symptomer er irritation i øjne, næse og luftveje, svimmelhed, hovedpine, vejtrækningsbesvær, hukommelses- og koncentrationsbesvær, kløe og udslæt, ledsmerter og hjertebanken. Mange beskriver deres MCS-symptomer som ”en cocktail af gigantiske tømmermænd tilsat influenza”.

MCS’ere bliver syge af kemiske stoffer i mængder, der ligger langt under de fastsatte grænseværdier. MCS’ere reagerer altså kraftigt på dufte og kemiske stoffer, som andre knap mærker.

I en undersøgelse fra Videncenter for Duft- og Kemikalieoverfølsomhed svarede 45 % af 6.000 tilfældigt udvalgte danskere, at de følte ubehag relateret til en eller flere af 11 almindeligt forekommende eksponeringer.

Forskerne ved endnu ikke præcist, hvor mange der har MCS – Miljøstyrelsen har tidligere nævnt 50.000 danskere.

MCS Foreningen er Danmarks største patientforening for duft- og kemikalieoverfølsomme.