J.nr. 665-00146

 

Den 23. april 2008

 

 

 

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. AN stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg

 

Spørgsmål:

Vil ministeren redegøre for, hvordan ministeren vil forhindre, at Kommissionens forslag til klimazoner for godkendelse af pesticider medvirker til at ødelægge det danske grundvand, og om ministeren i den sammenhæng vil anvende miljøgarantien for at sikre Danmark mulighed for fortsat selv at afgøre, hvilke pesticider vi vil godkende?

 

Svar:

Det korte svar er: Regeringen arbejder målrettet mod at få ændret Kommissionens forslag, således at vi i Danmark ikke bliver tvunget til at godkende pesticider, der ødelægger det danske grundvand og i øvrigt skader miljø og sundhed.

 

Jeg vil gerne uddybe svaret.

 

Den holdning, som den tidligere miljøminister orienterede Folketingets Europa Udvalg om den 18. september 2006 og igen den 1. juni 2007 er fortsat regeringens holdning til forslaget. – Og som jeg i øvrigt orienterede folketingets Europaudvalg om den 29. februar 2008.

 

Det er afgørende for regeringen, at Danmark ikke bliver tvunget til at godkende plantebeskyttelsesmidler, som kan skade grundvandet.

 

Vi arbejder fortsat på at skabe et blokerende mindretal imod den tvungne gensidige anerkendelse – subsidiært at få en bestemmelse ind, hvor en tvungen gensidig anerkendelse kombineres med en ret for medlemsstaterne til at nægte anerkendelse af et konkret plantebeskyttelsesmiddel, der ud fra en faglig vurdering ikke skønnes acceptabel i Danmark af hensyn til grundvand, miljø eller sundhed. 

 

Med hensyn til den foreslåede zoneinddeling arbejder regeringen fortsat på, at Danmark placeres i Nordzonen, hvis der foretages en zoneinddeling af EU.

 

Regeringen har i 2007 fået lavet en konsekvensanalyse af de økonomiske og miljømæssige konsekvenser ved Danmarks placering i henholdsvis den nordlige og den mellemeuropæiske zone.

 

Analysen var lavet af Fødevareøkonomisk Institut med bidrag fra blandt andet GEUS og Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet ved Aarhus universitet. Analysens konklusion var, at det samlet set vil være en fordel for Danmark at være placeret i den nordlige zone sammen med Sverige, Finland og de baltiske lande, for at fastholde et højt beskyttelsesniveau for miljø og sundhed.

 

På baggrund af analysen meldte regeringen klart ud, at regeringen arbejder for, at Danmark placeres i den nordlige zone – såfremt der foretages en zoneinddeling af EU.

 

Regeringen ønsker ikke nogen zoneinddeling af EU, men det er ikke afgørende for regeringen at undgå en zoneinddeling. Det afgørende er, at undgå at Danmark bliver tvunget til at godkende pesticider, som skade det danske grundvand eller skade miljø- og sundhed.

 

Lykkes det - dvs. at vi fortsat som i dag kan nægte at godkende et plantebeskyttelsesmiddel, som vurderes at kunne udvaskes til det danske grundvand – er regeringen indstillet på at arbejde sammen med de andre medlemsstater i hele EU eller i zoner i EU om godkendelser af plantebeskyttelsesmidler.

 

Regeringen er derfor meget tilfreds med - og har aktivt bidraget til - at det lykkedes for de danske Europaparlamentarikere at få vedtaget en 1. læsning, hvor den tvungne gensidige anerkendelse suppleres med en ret for landene til at nægte, hvis kravene til godkendelse ikke er opfyldt. Regeringen kan også støtte Europaparlamentets forslag om at fjerne zoneinddelingen.

 

Regeringen arbejder aktivt for at få rådet til at ændre Kommissionens forslag. Forhandlingerne i Rådet har stået på i 1½ år. Spørgsmålet om gensidig anerkendelse deler landene, men visse lande har endnu ikke meldt deres position ud.

 

Både den tidligere miljøminister og jeg selv har klart fremlagt de danske synspunkter. Jeg skrev den 31. januar i år til landbrugsministrene i rådet for landbrug og fiskeri og opfordrede til, at vi i Rådet tilslutter os Europaparlamentets forslag.

 

Vi har under UNEP-mødet den 20 – 22. februar haft bilaterale drøftelser med det slovenske formandskab og med det kommende franske formandskab og Tyskland – og jeg tog sagen op igen med den slovenske formand for miljørådet, da vi mødtes til rådsmødet den 3. marts.

 

Desuden har vi i februar haft ambassaderne ude i de relevante ministerier i hovedstæderne for at forklare de danske synspunkter med henblik på at vinde støtte.   

 

Så regeringen arbejder aktivt på at ændre Kommissionens forslag og sikre, at Danmark ikke bliver tvunget til at godkende plantebeskyttelsesmidler, som kan skade grundvandet.

 

Forhandlingerne er inde i en afgørende fase, og med hensyn til spørgsmålet om anvendelse af miljøgarantien er det regeringens opfattelse, at det vil være et helt forkert signal, at begynde at forholde sig til hvad regeringen vil gøre, hvis det ikke lykkes at ændre Kommissionens forslag. Opgaven er at sætte alle sejl ind på at ændre Kommissionens forslag.

 

Under alle omstændigheder kommer vi til at drøfte sagen igen snart forud for Rådsmødet (Land & Fisk) den 19. – 20. maj, hvor Slovenien forventer, at der kan opnås politisk enighed om forslaget.