EUROPA-KOMMISSIONEN

 

Bruxelles, den        april 2008               

                                               



EUROPA-KOMMISSIONENS BEMÆRKNINGER TIL EN UDTALELSE FRA FOLKETINGET

 

KOM/2007/ 354 endelig â€‘ Grønbog om tilpasning til klimaændringer

Europa-Kommissionen vil gerne takke Folketinget for at have gennemgået grønbogen "Tilpasning til klimaændringerne – hvad kan der gøres på EU-plan" og for at have afgivet en udtalelse om dette emne. Denne udtalelse er et værdifuldt bidrag til høringsprocessen og vil blive gennemgået meget nøje.

Europa-Kommissionen ønsker at understrege, at grønbogen er tænkt som et høringsoplæg, og vil gerne oplyse Folketinget om, at den vil følge op på høringen om grønbogen med en hvidbog, der redegør for konkrete politikforslag understøttet af en konsekvensanalyse. De første resultater af den offentige høring om grønbogen i fire regionale workshopper offentliggøres i sammenfattende rapporter på følgende websted:           
http://ec.europa.eu/environment/climat/adaptation/workshops/index_en.htm

Vi sætter stor pris på den generelle støtte som Folketinget, Miljø- og Planlægningsudvalget og Europaudvalget har udtrykt over for de analyser og politikker, der foreslås i Kommissionens grønbog.

Med hensyn til de synspunkter, Folketingets udvalg har fremsat på nuværende tidspunkt, har Europa‑Kommissionen noteret sig, at flertallet hovedsageligt henviser til den danske regerings bemærkninger. Europa‑Kommissionen har især noteret sig bemærkningen om vigtigheden af at fastslå, hvilken rolle EU skal spille i tilpasningsforanstaltningerne under hensyntagen til nærhedsprincippet.

Yderligere har den noteret sig bemærkningerne om, at den eksterne dimension spiller en vigtig rolle i tilpasningsforanstaltningerne, og at der bør fokuseres mere på, hvilken indvirkning klimaændringerne har på Østersøen, for eksempel med hensyn til næringsstoffer.

Endelig har Europa‑Kommissionen noteret sig udtalelsen om, at videngrundlaget for tilpasningsforanstaltningerne skal forbedres, og at revisionen af EU‑politikken bør foregå med bred deltagelse fra de berørte parter.