Notat

Klimaområdet

 

 

 

Ref. JESJ/TUL

  

 

 

10. april 2008

 

 

 

Afrapportering fra Climate Change Talks Bangkok 31. marts – 4. april 2008.

 

I forbindelse med vedtagelsen af Bali Action Plan, på COP13 på Bali i december 2007, blev det aftalt, at etablere et forhandlingsspor under Klimakonventionen omfattende alle verdens lande med henblik på opnåelse af en ny klimaaftale i 2009 herunder afholdelse af 4 møder i 2008. Formålet med møderne er sikre det bedst mulige grundlag for indgåelse af en global klimaaftale i København i 2009. Det første møde blev afholdt i Bangkok fra 31. marts til 4. april. Her skulle landene forhandle et arbejdsprogram, med henblik på at konkretisere, hvordan og hvornår drøftelserne af elementerne i Bali Action Plan skal finde sted. I Bangkok var der også møder under Kyotoprotokollen hvor der blev set på hvordan elementerne skov og landbrug, de fleksible mekanismer og udledninger far skibe og fly skal håndteres efter 2012 hvor protokollens første forpligtelsesperiode udløber.

 

1. Klimakonventionen

 

Det lykkedes efter store vanskeligheder at nå i mål med et arbejdsprogram for forhandlingerne under Konventionen. Alle elementer fra Bali Action Plan indgår nu i et arbejdsprogram. Det holder muligheden åben for substansdrøfter af alle byggestenene for en fremtidig aftale frem mod Klimakonferencen i Poznan i december 2008 og derved etablerer et godt udgangspunkt for fokuserede forhandlinger i 2009 frem mod COP 15 i København.

 

Arbejdsprogrammet fastlægger afholdelse af en række workshops, der er afgørende for at føde synspunkter ind i forhandlingerne. Herunder blandt andet om et fælles overordnet ambitionsniveau, der skal drøftes i Poznan.

 

Arbejdsprogrammet understreger, hensigten om, at forhandlingerne under konventionen kan afsluttes med en aftale i København. Og samtidig er det sikret at der i 2009 skal holdes fire møder som forberedelse til klimakonferencen i København.

 

Næste møde vil finde sted i begyndelsen af juni i Bonn. Her vil der i henhold til arbejdsprogrammet blive afholdt workshops om finansiering, teknologioverførsel og tilpasning. 

2. Kyotoprotokollen

 

I forhold til forhandlingerne under Kyoto-protokollen blev der i Bangkok taget hul på diskussionerne af, hvordan carbon markedet, skov og udledninger fra fly og skibe skal håndteres i en fremtidig global aftale samt hvilke virkemidler, industrilandene kan anvende for at nå reduktionsforpligtelserne i en fremtidig aftale. Der blev opnået enighed om følgende:

 

2.1 Carbon markedet – de fleksible mekanismer

 

 

2.2 Skov

 

2.3 Udledninger fra skibe og fly