P R E S S E M E D D E L E L S E:                                                   marts 2008

 

                     

 

 

Nu skal det være!

Limfjordsrådet kalder på hurtigt lovgivning. Udslip fra gylletanke skal stoppes her og nu.

Miljøet kan ikke vente længere.

 

”Der skal andre boller på suppen og det skal være nu!”, siger formand for Limfjordsrådet, Poul Roesen. Reaktionen kommer efter endnu et gylleuheld, der betød, at 100.000 l. gylle blev lukket ud på Mors. Heldigvis blev gyllen dog hurtigt afgrænset til landmandens eget areal og der skete intet udslip til Limfjorden.

 

”Problemet, som alt for ofte skyldes menneskelige fejl, er tilbagevendende, og konsekvenserne for miljøet er alt for store til, at man kan sidde det overhørigt. Nu må landspolitikerne gribe ind – og det skal være nu” siger Poul Roesen og han forsætter ”Vi kan ikke vente hverkend år eller måneder på eventuelle undersøgelser og komparative analyser af uheldenes årsager og omfang. Der skal handles og det skal være nu”.

 

Formanden for Limfjordsrådet nævner 2 forhold som han opfordrer landspolitikerne til at se nærmere på.

1)      Der kan indbygges opsamlingsbassiner ved hver gylletank sÃ¥ledes, at der er en ekstra sikkerhed for opsamling af gylle, nÃ¥r uheldet sker.

2)      Landmanden er i dag økonomisk ansvarlig for oprensning af nærmiljøet. Dette økonomisk incitatment bør udvides til ogsÃ¥ at omfatte oprensning af fjernmiljøet – sÃ¥ som vandløb og fjorde.

 

Omkostningerne ved at leve op til EU's Vandramme-direktiv løber hurtigt op i 100 mio. kr. for hver kommune. Hvis ikke problemer som gylleudslip tages alvorligt, kommer de mange tiltag for miljøet ikke til at få nogen effekt.

”Det kræves, at vi renser spildevandet skånsomt, og tager jord ud af produktionen for at leve op til direktivet. Men hvad nytter det hvis menneskelige fejl som den her ikke afstedkommer mere konsekvens end blot en trækken på skulderen”, siger Poul Roesen.

 

 

 

 

”Nu er tiden kommet til, at landspolitikerne skal udvise rettidigt omhu og handlekraft. Miljøet kan ikke vente længere” afslutter Poul Roesen.

 

 

Yderligere oplysninger fås ved henvendelse til Poul Roesen, Formand for Limfjordsrådet på tlf.: 97751503 eller

23370970

 

                     Â