Pressemeddelelse |
                                                             |
12. marts 2008
Vismandsrapport er klar: Klima- og energipolitikken skal ses i en international sammenhæng. Nationalstaternes rolle under forandring
Dagens rapport fra formandskabet i Det Miljøøkonomiske Råd, Miljø og Økonomi 2008, er på mange måder overbevisende. Rapportens konklusion er lysende klar: Nationalstaterne er for små til at levere holdbare svar på væsentlige dele af klima- og energipolitikken.
- Det er EU-samarbejdet, der lægger kursen og definerer medlemslandenes overordnede målsætninger. Det er et faktum, som danske politikere ofte har det svært med. Men rapporten fra Det Miljøøkonomiske Råd sætter en tyk streg under dén kendsgerning. Det er opløftende, at vi nu får det skåret ud i pap af vismændene, siger Lars Aagaard, vicedirektør i Dansk Energi.
- At det er EU, der lægger linien, betyder jo ikke, at vi herhjemme skal sidde med hænderne i skødet. Vi skal indrette energipolitikken, så vi får stærke og konkurrencedygtige energivirksomheder, der investerer i vedvarende energi og den CO2-reduktion, vi er forpligtet til via det europæiske samarbejde, siger Lars Aagaard.
Vismændene peger på, at Danmark og de øvrige lande i Europa kan tage nationale initiativer i klimapolitikken ved at tage fat dér, hvor EU's klimapolitik endnu ikke lægger et loft over udledningen af CO2. I praksis er det landbruget, boligerne og bilerne.
- Det er klar tale fra vismændene. Vi skal herhjemme satse på energibesparelser i de boliger, som varmes op med gas og olie og på at få bilerne til at køre på strøm fra vedvarende energi, siger Lars Aagaard.
Dansk Energi deler ikke vismændenes opfattelse af, at vi nationalt kan undvære støtten til vedvarende energi.
- De europæiske lande konkurrerer om at give mest i støtte, og indtil EU tager sig sammen til at lægge et fælles niveau, er det urealistisk at tro, at vi herhjemme kan opgive støtten til vedvarende energi, siger Lars Aagaard.
- Den fremadrettede opgave er at udvikle en ny europæisk ramme om støtten til den vedvarende energi - en ramme, der hænger sammen med, hvordan det indre marked fungerer. Svaret er et system, hvor vi kan handle med vores forpligtigelser til at bygge vedvarende energi, siger Lars Aagaard.
Vismændene slår fast, at der ikke er nogen miljømæssig begrundelse for at øge energiafgifterne på områder, hvor EU's klimapolitik i forvejen lægger loft over CO2-udledningen.
- Dermed står det klart, at der ikke er nogen miljømæssig begrundelse for generelt at øge energiafgifterne, som regeringen ellers har overvejelser om. Afgifter på forbrug vender den tunge ende nedad, og afgifter direkte på virksomhederne har ikke den ringeste effekt, hvis afgifterne ikke pålægges alle virksomheder i Europa, siger Lars Aagaard.
Kontakt
Vicedirektør Lars Aagaard, tlf. 35 300 450 / 22 750 450.
Med venlig hilsen
Dansk Energi
Torben Hvidsten
Tlf. 22 750 471