Slemminge den 26. januar 2008

 

Til

Miljøminister Troels Lund Poulsen

Klima- og Energiminister Connie Hedegaard

Det energipolitiske udvalg

Miljø- og planlægningsudvalget

 

Vindmøller ved Kappel

De nyeste støjmålinger fra DELTA og Aalborg Universitet påviser, at der udsendes mere lavfrekvent støj fra store møller end fra små møller – så meget, at der er tale om en overskridelse på 10 decibel inden døre, hvilket opleves som en firedobling af lyden. (se venligst medsendte vedhæftede filer).

 

Disse resultater bekymrer selv sagt de mange mennesker, der er udset til at skulle være naboer til disse store tekniske anlæg. Man frygter for sin trivsel, for landskabet, for dyrene og for miljøet. Man frygter, at man vil blive stavnsbundet, fordi man ikke vil kunne sælge sin bolig – i bedste fald kun med store økonomiske tab.

 

I Kappel på Vestlolland, der er udset til at være testplads for 7 – 9 kæmpemøller på 150-200 meters højde, har vindmølleaktørerne endog ændret på møllernes konstruktion ved at nedsætte navhøjden, i forhold til rotordiameteren, således at møllerne derved kan placeres tættere på naboerne, hvilket samtidig bevirker, at der kan proppes endnu flere møller ind på det forholdsvis lille område i Kappel, end tilfældet ville have været ved normal konstruktion.

 

Vi var i forvejen bekymrede for udsigten til at blive nabo til denne testplads, der i VVM-undersøgelsen karakteriseres som ”uskønt, dominerende – ude af skala, og som må betegnes som et kraftværk ”. Ængstelsen er nu blevet mange gange større, efter at de nye måleresultater er kommet til vores kendskab.

 

Det er vores opfattelse, at det er endog særdeles risikabelt at etablere testpladser for store vindmøller så tæt på naboerne, som der i øjeblikket er planer for ved Kappel.

 

1) Vi vil derfor anmode ministrene og udvalgene om at tage stilling til, hvilke konsekvenser, de nye støjmålinger vil få for opstilling af store vindmøller på land (herunder også for testmøller på land).

2) Vi vil derfor bede om, at man vil revidere placeringen af de store (test)vind møller ved Kappel.

3) Vi vil bede om, at man generelt vil skærpe afstands- og støjkravene til store vindmøller, således, at mennesker kan føle sig trygge ved møllerne.

4) Vi vil bede om at få oplyst, om testvindmøller på land er omfattet af den samme lovgivning, som gælder forandre vindmøller?

 

Vindmøller med omtanke – store møller på havet!

Se: www.visigernej.dk

 

PÃ¥ Kappelgruppens vegne

Kirsten Nielsen

Engestoftevej 64                 

4990 Sakskøbing                                                                    tlf.: 54 77 9176/28 55 18 46

tlf.: 54 77 91 76/ 28 55 18 46