København 20. februar 2008

 

Til Folketingets Kulturudvalg

Christiansborg

 

 

Kære Kulturudvalg

 

 

Foreningen for Uafhængige Scenekunstnere (US) har fulgt debatten i medierne angående kulturudvalgets nye medlemmers interesse for at fremme dansk kunst og kultur.

Bestyrelsen i US vil gerne tilbyde sin assistance til at uddybe vilkårene for de frie scenekunstnere i Danmark.

 

Foreningen af Uafhængige Scenekunstnere er en parti-neutral kulturpolitisk forening og interesseorganisation, der siden 2005 har fungeret som talerør for over 70 medlemmer, der alle er professionelle samtidskunstnere indenfor scenekunsten.

Dette kan synes som få personer, men de fleste fungerer som initiativtagere til produktioner og fungerer derfor i perioder som arbejdsgivere for diverse faggrupper, der arbejder indenfor den frie scenekunst. Vi har en del parallelle interessefelter med De frie Koreografer, med hvem vi dels samarbejder, dels har nogle dobbeltmedlemskaber. Men hvor DfK tager sig af de uafhængige koreografers vilkår, arbejder vi for alle uafhængige samtids-scenekunstnere, der arbejder risikovilligt.

 

Senest har US op til Folketingsvalget i november 2007 arrangeret en Kultur-Battle med fokus på kulturdebattens fravær i valgkampen. Alle kulturpolitiske ordførere var inviteret, og de fleste mødte op og rappede og battlede sig igennem alternative valgtaler i en kamparena på Teatret Camp X.

US repræsenterer de mange frie scenekunstnere, som deler produktionsbetingelser. Hvis man ser på hele det danske landskab for scenekunst som en virksomhed, udgør vores medlemmers arbejde innovations- og udviklingsafdelingen. US arbejder for en udvidelse og vedholdende undersøgelse af scenekunstbegrebet, fordi vi mener at morgendagens scenekunst kun opstår ved at tage chancer og skabe rammer for at det endnu ukendte kan opstå.

Vi holder en tæt dialog med vores medlemmer, og har derfor en konstant opdateret og god indsigt i de faktiske vilkår som de skabende og udøvende kunstnere producerer under. En viden vi gerne deler med jer.

 

 US målsætning er

• at forbedre produktionsvilkårene for den risikovillige scenekunst i Danmark.
• at arbejde for kulturpolitisk at synliggøre Uafhængige Scenekunstnere i kulturlivet.
• at sikre indflydelse og interesser i de for området relevante institutioner.

Læs mere om foreningen, se medlemsliste og forestillingsfotografier på www.scenekunstnere.dk

- side 2

 

Mange af foreningens medlemmer har erfaringer fra studieophold, længere uddannelser og arbejde i udlandet. Dette skyldes dels at et fremtidsorienteret kunstsyn ikke kan stimuleres nok i et lille land som Danmark, dels at der her ikke længere findes en teateruddannelse eller BA grad inden for teaterperformancegenren og mere visuelt orienteret teater. Vores medlemmers internationale viden og iscenesættelseserfaringer er med til sikre at dansk scenekunst kan følge med, og gøre sig interessant, også på et internationalt niveau.                                                                                  Kunstnere med baggrund i fysisk-visuelle uddannelser står ofte bag innovative og anderledes tænkte initiativer inden for scenekunst. Den risikovillige scenekunst føder vigtige eksperimenter, der år senere kan opleves på institutionsteatrene.

 

Dialog

Vi forestiller os, at vores assistance til Kulturudvalget kan bestå i at deltage i en uddybende dialog i forbindelse med debat om teaterstøtte, frie scener og uddannelse. Her igennem kan vi give vores bud på, hvordan man kan bedre produktionsvilkårene for den nyskabende danske scenekunst – og hvordan vi kan sikre og fremme rammer for kvalitative og berigende eksperimenterende teateroplevelser i Danmark, også i fremtiden.

 

 

Vi ser frem til at høre fra jer og glæder os til at være en del af dansk kulturlivs fremtid

- i samarbejde og frugtbar dialog med Folketingets Kulturudvalg.

 

 

 

Med venlige hilsener

 

 

 

Næstordførende Katrine Karlsen,

bestyrelsesmedlem Inge Agnete Tarpgaard,

og Ordførende Christine Fentz,

PÃ¥ vegne af bestyrelsen i US

 

 

Ved telefonisk henvendelse venligst ring til Inge Agnete på 2843 3380

eller mail os pÃ¥ [email protected]                                                                  

 

 

 

Uafhængige Scenekunstnere er medlem af:  

                                                                      

ITI (International Theatre Institute) www.dititu.dk 

Fællesrådet for Ny Scenekunst www.otcenter.dk

European Off Network www.freietheater.at/european off/english.htm

 

og samarbejder med Teatercentrum, Sverige www.teatercentrum.se