21 feb 08

 

 

 

Formanden for Folketingets Kulturudvalg

Folketinget, Christiansborg,

DK-1240  København K

 

 

 

    

         

         Randersvej 2

            8963 Auning

            Danmark

 

            T +45 8648 3001

            F + 45 8648 3181

            [email protected]

             www.gammelestrup.dk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kulturudvalgets rejseplaner

 

Gammel Estrup – Herregårdsmuseet, tillader sig hermed at foreslå Folketingets Kulturudvalg, at man i planlægningen for kommende rejser også overvejer muligheden for et besøg på Herregårdsmuseet. Museet er en selvejende institution og et statsanerkendt §16 museum.

 

Gennem de seneste otte år har der fundet en omfattende indre og ydre renovering sted af herregården, gennemført med støtte af såvel offentlige som private midler, til et beløb på mere end 37 mio. kr., således at herregården i dag fremtræder som en pragtbygning i overensstemmelse med det, som den besiddende slægt, Brock/Scheel, gennem 600 år opbyggede.

 

Siden år 2000 er der taget utallige nye initiativer til formidling af herregårdskulturen sideløbende med at det forskningsmæssige er nyudviklet gennem etablering af Dansk Center for Herregårdsforskning. Herregården er naturligvis fredet og det samme gælder barokhavens to originale Orangerier fra 1720’erne.

 

Vi føler nu, at Herregårdsmuseet bidrager i så væsentligt omfang til forståelse af den kulturarv, som herregårdene repræsenterer – fra herskabet til de mange, forskellige kategorier af ansatte – at Kulturudvalget med fordel kunne få en godt indblik i den indsats, som det stadigt voksende besøgstal vidner om (106.000 besøgende i 2007).

 

Som nabomuseum har Herregårdsmuseet det statsejede Dansk Landbrugsmuseum, som eventuelt vil kunne indgå som en del af besøget.

 

Det skulle glæde os, om vort forslag kunne vinde gehør hos Udvalgets medlemmer, og vi hører gerne nærmere om, hvorvidt og hvornår et besøg kunne realiseres.

 

 

De bedste hilsner fra

Gammel Estrup – Herregårdsmuseet

 

Peter Jensen                                Britta Andersen

Best.formand                              Museumsdirektør