Til

Kulturminister Brian Mikkelsen

Folketingets kulturudvalg

Statens Kunstråd

LMS

 

Forleden havde vi besøg på skolen. Vores 4. – 7. klasser fik sig en forrygende koncertoplevelse, da orkestret Afenginn kom forbi. Musikken var ikke let tilgængelig; folkemusik og balkaninspireret rockmusik med skæve rytmer og skæve klange. Men med 5 topprofessionelle musikere live på scenen blev ungerne blæst omkuld. Det var topprofessionel underholdning af meget høj kvalitet.

Koncerten var led i ordningen ”Musik i Tide”, som vi nu igennem ca. 3 år har været så heldige at være en del af. Først igennem Århus Amt og nu administreret af organisationen Levende Musik i Skolen, som bl.a. støttes af Kunstrådets musikudvalg.

 

Da vi i sin tid fik muligheden for at være med i ordningen var det som at få en appelsin i sin turban. Tænk at få mulighed for at give alle elever en årlig musikoplevelse af så høj karat! Og vi er aldrig blevet skuffet! Vi har oplevet folkemusik, middelaldermusik, stomp, musikeventyr for de små og meget andet – og altid serveret af topprofessionelle og topmotiverede musikere, som ikke bare behersker deres instrumenter, men også er formidable formidlere for børnene. Uanset hvor anderledes musikken har været – i forhold til MGP og Britney Spears – er den hver gang blevet modtaget med begejstring, nysgerrighed og åbne arme. Fordi den bliver serveret for dem lige her – en halv meter foran dem i vores gamle, slidte gymnastiksal, med levende musikere og rigtige instrumenter. De bliver imponerede, børnene! Tænk at man kan være så dygtig til at spille! Tænk at man kan få det til at lyde sådan! At iagttage børnene undervejs i sådan en koncert er en fryd!

 

Efter hver eneste koncert har jeg – udover begejstring – været fyldt af en dyb taknemmelighed. Over at denne mulighed findes, over at betale skat, over at bo i et land med en formuleret kulturpolitik for børn. For det er jo lige præcis det, der gør disse koncerter mulige. Med støtten fra LMS kan alle kommunens elever få en årlig koncertoplevelse for ca. 20 kr. pr. barn!

For en landskole på Djursland – med 60 km. til Århus og 45 til Randers – er det en berigelse, der er svær at beskrive med ord. Vi har ikke de samme muligheder for at sende eleverne til storbyen for at få kulturelle oplevelser; men netop tilbud som dette giver også vores børn adgang til det kunstneriske og kulturelle liv – hvilket i et demokratisk samfund må være et mål.

 

Vi har til vores forfærdelse erfaret, at Statens Kunstråd i 2008 har beskåret bevillingerne til skolekoncerterne med 2,3 mio. kr. – altså 2/3 af det hidtidige beløb. Det oprører os og ærgrer os, fordi man i løbet af de seneste år har fået skabt en gedigen succes. Flere og flere kommuner er kommet med, flere og flere børn har fået glæde af tilbuddet, og alle steder fra er der stor begejstring for ordningen. En fantastisk måde at få kulturkroner og kvalitet ud i hvert eneste hjørne af Danmark.

 

For vores egne elevers vedkommende risikerer de at miste et årligt højdepunkt – årets største kulturelle og kunstneriske begivenhed; noget de ikke bare kan gå et andet sted hen for at få. Det er en skam, og jeg kan kun opfordre til, at man genovervejer situationen for LMS – og dermed for vores skoleelever.

 

 

Med venlig hilsen

 

Lotte Engelbrecht Larsen

Viceinspektør

Ørum skole

Skolebakken 33

8586 Ørum Djurs