Operasanger Erik Harbo, Formand for Blicher-Selskabet og for Udgiverselskabet Hegermann-Lindencrone, Det Kongelige Teater

Havelodden 64, 4000 Roskilde Tlf/fax 46 37 39 20 mail [email protected]

25-01-2008

 

 

Til Folketingets Kulturudvalg!

Jeg henvender mig i anledning af den nye struktur for centralbiblioteker i Danmark. Først en utrolig beklagelse over, at Biblioteksvæsenet kan reduceres på den planlagte måde af Kulturministeriet, hvor man går fra 16 til 6 kommuner. Dansk Biblioteksvæsen tåler simpelthen ikke en sådan reduktion oven i alle øvrige besparelser på ”bogen”. Mest oprørende er planen om flytningen Århus Centralbibliotek. Det gøres fuldstændig uden respekt for de opgaver der er løst og daglig løses.

Hvordan har Danmark råd til at man skalter og valter med bygninger og personer. Det betyder kun at pengene til kulturen bliver færre.

Det er klart, at man i Århus har kommenteret dette med endog meget gode begrundelser og har fremlagt nøjagtige tal over, hvad det betyder for de mere 700.000 mennesker der er oplandet og de 300.000 mennesker der bor i Århus.

Hertil kommer samarbejdet med Statsbiblioteket, som ikke er uvæsentlig.

Da man for nogle år siden ville flytte Rigsarkivet mod alle odds, lykkedes det bl.a. Dansk Folkeparti at medvirke til at kulturministerens ideer ikke lykkedes. Tak for det!Nu synes jeg, at vi der bor på Sjælland, burde give jyderne i Århus en hånd.

En anden sag der oprører mange på Sjælland, er at vi har fået frataget muligheden for at se svensk TV. Tilsyneladende har Kulturministeriet fuldstændig overgivet sig i de kommercielle selskabers hænder, skønt disse tv-kanaler er statslige. Svenskerne kan nemlig heller ikke se Dansk TV.

Kære Kulturudvalg. Dette emne arbejder man stadig på i Nordisk Råd og Foreningen Norden. Hvad gør I? I aviserne står der intet.

 

Med venlig hilsen

 

Erik Harbo