Folketingets Kulturudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

25. januar 2008

 

 

DRs retningslinier for indsamlingsshows

 

I forbindelse med DRs indsamlingsshow i februar 2007 til fordel for hiv- og aidsramte i Afrika besvarede jeg henholdsvis den 20. og 28. februar 2007 to folketingsspørgsmål S 2786 og S 3080 stillet af daværende folketingsmedlem Louise Frevert (DF).

 

Der var i de pågældende spørgsmål rejst kritik af den måde, hvorpå bidragyderne blev eksponeret i showet.

 

Til brug for min besvarelse af spørgsmål S 2786 oplyste DR bl.a., at DR er opmærksom på, at DRs praksis med hensyn til de i spørgsmålet omtalte indsamlingsaktiviteter med humanitært sigte kan befinde sig i en gråzone i forhold til DRs forpligtelser i radiolovgivningen. Endvidere fremgår det, at DR derfor ville foretage en evaluering på baggrund af erfaringerne og kritikken for at se på, om der er anledning til, at DR fremover foretager ændringer i forbindelse med lignende indsamlingsshows. I mit svar på spørgsmålet oplyste jeg, at jeg har taget DRs oplysninger til efterretning, og at jeg i den anledning ikke ville foretage mig yderligere. Samtidig oplyste jeg, at det i henhold til radio- og fjernsynslovens § 44 henhører under Radio- og tv-nævnets kompetence at træffe den endelige administrative afgørelse i sager om bl.a. identifikation, placering og omfang af reklamer og om identifikation af sponsor og sponsorerede programmer.

 

Endvidere kan jeg oplyse, at jeg i mit svar på spørgsmål nr. S 3080 oplyste, at jeg vil afvente resultatet af den evaluering, som DR vil foretage.  

 

DR har efterfølgende over for Kulturministeriet oplyst, at DR finder, at det ligger i selve karakteren af indsamlingsshows, at der er fokus på bidrag og bidragydere, og at der dermed i et eller andet omfang sker en eksponering af bidragyderne. DR har endvidere oplyst, at denne relation mellem bidrag og eksponering er unik for indsamlingsshows.

 

Evalueringen af DRs interne retningslinier for indsamlingsshows – som er formuleret i DRs programetik – har ifølge DR således givet anledning til, at man har præciseret principperne for eksponeringen (jf. retningsliniernes punkt 3), idet DR ønsker, at der skabes større åbenhed om disse principper. De reviderede retningslinier – som kan ses på DRs hjemmeside www.dr.dk – vedlægges til Kulturudvalgets orientering.

 

Jeg har taget DRs oplysninger til efterretning.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

 

Brian Mikkelsen

 

 

 

 

Â