Til Folketingets kulturudvalg

 

Vi håber på jeres opbakning til oprettelsen af et

Videncenter For Verdensmusik og Kulturforståelse (VFVK)

 

fordi et nuanceret og rummeligt globaliseret og flerkulturelt samfund bør sikre:

 

·        mangfoldighed i musikundervisning og musikudøvelse

med henblik på dybere forståelse for andre kulturer og beskyttelse og fremme af kulturelle udtryksformers mangfoldighed

(jf.UNESCO´s kulturkonvention fra marts 2007)

 

Baggrund

Den globaliserede udvikling og den stigende immigration har en stor indvirkning på vores samfund, hvilket dels giver behov for nytænkning i forhold til musikundervisningen for vores børn og unge, dels integrationsmæssige udfordringer. Der er mange musikere fra andre lande bosat i Norden som medbringer nye musikformer, - kulturer – praksisser og undervisningsmetoder, som fortjener synliggørelse og anvendelse så børn, unge, op uddannelsesinstitutioner m.fl. drager gavn af denne viden. Musikken og dansens evner til at skabe fællesskab, åbenhed og intuitiv forståelse mellem mennesker er enestående redskaber, når man arbejder med kulturmøder, kulturforståelse og integration.

 

Formål og indhold

VFVK skal indsamle, dokumentere og formidle erfaringer og viden om verdensmusik med fokus dels på undervisning, dels på det kulturmøde, der opstår i mødet med verdensmusikere og deres musik, og dels på musikstilarter og genrer indenfor verdensmusik, repræsenteret i Norden.

 

VFVK’s rolle vil desuden være at initiere og støtte forskning, nye tiltag og udvikling.

 

VFVK bliver et aktivt og levende mødested som inspirerer til dialog og pædagogisk udvikling med verdensmusikken og kulturmøder som omdrejningspunkt for musikere, musikpædagoger og kulturarbejdere fra hele norden ved at der holdes konferencer, kurser, koncerter og praktikforløb på World Music Center (WMC)

 

VFVK vil skabe uddannelsesaktiviteter med henblik på at fremme udvikling og mangfoldighed i musikundervisningen på folkeskoler og uddannelsesinstitutioner.

Erfaringer videregives nationalt, regionalt(Norden og EU) og internationalt.

 

Vi vil etablere VFVK som en selvejende national institution med en bestyrelse med repræsentanter fra staten, kommunen og fra repræsentantskabet.

VFVK oprettes som en selvejende institution i tilknytning til World Music Center i Århus, men vil på baggrund af WMC´s mange netværkskontakter operere nationalt, regionalt(Norden og EU) og internationalt.

 

 

 

 

Erfaringsgrundlag

World Music Center

World Music Center (WMC) i Århus kan betragtes som pilotprojekt for Videncentret.  WMC har siden 1999 haft succes med undervisning i verdensmusikformer og kulturmøder gennem musik og dans primært på folkeskolerne og vist helt nye veje til udvikling af en flerkulturel musikundervisning og positive kulturmøder. 

WMC har et tæt samarbejde med Det Jyske Musikkonservatorium, Århus Skolevæsen og Århus Musikskole. Århus Kommune, sammen med kultur- og undervisningsministeriet har støttet WMC som projekt. WMC er forankret under Århus Musikskole fra 2002 og modtager 1,4 mil. kr. om året.

Indtil i dag har ca. 6000 børn og unge modtaget undervisningen fra centrets 8 lærere.

Nordisk samarbejde

Lance D´Souza, som lancerede WMC, har deltaget i projektet ”Musaïk – kulturelt mangfoldighed i musikkundervisningen” i den Nordiske Musikkomité, NOMUS´s regi. I løbet af 2003 og 2004 etableres et netværk af undervisere i musikuddannelsesinstitutioner, musikskoler og frivillige organisationer i norden. Der er i denne sammenhæng gennemført konferencer, seminarer og workshops på Island, i Finland, Sverige og Norge.

 

Opbakning

Interessen for og støtten til et Videncenter i Århus er omfattende.

a) Kunstrådet har bevilliget kr. 100.000 til udvikling af Videncentret – som en blåstempling af ideen.

b) 21 fremtrædende kulturinstitutioner og personligheder i Danmark og 6 fra de nordiske lande, støtter skriftligt denne etableringen af et Videncenter med base i Århus og med tilknytning til World Music Center.

b) Professor Odd Are Berkaak(Oslo Uni.)har foretaget en evaluering af Musaïk-projektet og han peger på relevansen af et Videncenter om verdensmusik og anbefaler, at det skal ligge i Århus. 

c) Århus Kommune er udvalgt som Årets Musikskolekommune i 2007 af DAMUSA pga. af WMC´s banebrydende arbejde, og der er derfor også stor velvilje i kommunen til at støtte et Videncenter.

 

Placering

I WMC er der samlet mange erfaringer om nye undervisningsmetoder og kompetencen hos både verdensmusikere og danske musiklærere er blevet øget. WMC har megen viden og erfaring med de integrative aspekter og kulturmøder og er blevet et kraftcenter for verdensmusik og undervisning, dels pga. disse erfaringer, dels pga. et nationalt og internationalt netværk.

Derfor vil det være af afgørende betydning, at et kommende Videncenter placeres i Århus, så man kan udnytte og bygge videre på de ressourcer, der allerede findes der.

 

Vi håber at kunne uddybe ovenstående ved et foretræde i Januar/februar 2008 (fra uge 3 men helst ikke i uge 7). Vi vil gerne bruge Powerpoint ved foretrædet.

Med venlig hilsen

 

Lance D´Souza (Leder af World Music Center og souschef på Århus Musikskole)

Astrid Elbek, (Konstitueret rektor og uddannelseschef på DJM)

 

Lance D´Souza, World Music Center ved Århus Musikskole, Officersbygningen, Vester Allé 3, 8000 Århus C

Mail: [email protected]  Tlf: 86129464/29209098 

www.worldmusiccenter.dk