Torvegade 74 . 6700 Esbjerg

 

 

Dato

20. december 2007

Login

kja

Sagsbehandler

Knud Jager Andersen

Telefon direkte

76 16 18 12

E-mail

[email protected]

Pressemeddelelse

 

 

 

 

 

Endnu en konservativ nedprioritering af Sydvestjylland og Sønderjylland

 

Kulturminister Brian Mikkelsens reform fratager Sydvest- og Sønderjylland det sidste centralbibliotek. Pengene går til andre dele af landet.

 

Kulturministeren ønsker med reformen at sikre udviklingen af de danske folkebiblioteker ved at kanalisere flere statslige tilskud over i udvikling af de elektroniske medier.

Et af hovedargumenterne er, at der ikke længere er behov for en overbygning på de kommunale bibliotekers samlinger.

Ministeren modsiger dog sig selv idet der bruges ressourcer på at indkøbe og transportere biblioteksmaterialer imellem bibliotekerne som aldrig før.

 

Da forslaget i foråret 2007 var sendt ud til høring, argumenterede vi for at reformen skulle være fremadrettet, det vil sige bygge på hvordan man ønsker at fremtiden skal tegne sig og hvordan man får mest muligt ud af ressourcerne i hele landet. I stedet kigger man bagud og ser på hvem, der hidtil har fået flest tilskud og derfor har haft det højeste aktivitetsniveau. De belønnes så med endnu mere.

 

Vi argumenterede også for at reformen skulle tilgodese såvel demografiske som geografiske forhold og - som noget meget vigtigt - at man skulle tænke uddannelsesinstitutionerne ind og placere centralbibliotekerne der, hvor de vil gøre allermest nytte.

Det har ministeren så valgt at blæse på, idet centralbibliotekerne fremover placeres tilfældigt i forhold til alle disse faktorer. Den sydligste 3. del af Danmark får slet ingenting og de kommende jyske centralbiblioteker placeres i byer som Herning og Vejle, der nok har uddannelsesinstitutioner, men slet i den størrelsesorden, som vi har i Esbjerg.

 

Vores forslag om at sikre en geografisk spredning ved – undtagelsesvis - at placere to centralbiblioteker i Region Syddanmark, har ministeren valgt at imødekomme, men på en meget provokerende måde, idet de placeres i Vejle og Odense og dermed påfører de sydvestjyske kommuner en stor transportbelastning.

 

Som for at gnide salt i såret, udsendte Danmarks Biblioteksforening i går straks en pressemeddelelse, der roser beslutningen. Danmarks Biblioteksforening er kommunernes interesseorganisation på biblioteksområdet og den hurtige pressemeddelelse blev udsendt uden at foreningen på nogen måde havde taget sit bagland i kommunerne i ed. Det er vi stærkt utilfredse med og overvejer derfor vort medlemskab. Det er ret dyrt at være medlem af Danmarks Biblioteksforening og de penge vil fremover kunne anvendes bedre til at udvikle bibliotekerne i Esbjerg Kommune for.

 

For uddybning kontakt gerne undertegnede på tlf. 27241770

 

Med venlig hilsen

Knud Jager Andersen

Formand for Kultur- & fritidsudvalget

Esbjerg Kommune