Figure 1

 

 
 

 


Til medlemmerne af Kulturudvalget, Folketinget

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

København, 22 January 2008

Fribyordningen bør være inkluderende

 

Freemuse har gennem 10 år som verdens eneste internationale organisation dokumenteret overgreb på den musikalske ytringsfrihed – overgreb som ikke blot rammer musikere og komponister, men også medier, publikum og musikjournalister.

 

Vi deltog sammen med Dansk Pen i det forarbejde, der førte til udarbejdelse af baggrundsmateriale for fribyordningen – et materiale, der lagde op til at ordningen skulle kunne inkludere bl.a. forfulgte musikere.

 

Vi blev derfor temmelig overraskede, da ministeren kort før sommerferien meldte ud, at ordningen kun skulle gælde forfattere.

 

Freemuse har forgæves forsøgt at få foretræde for ministeren. Et brev genfremsendt til ministeriet 12. oktober 2007 er således i skrivende stund endnu ikke besvaret på trods af gentagne påmindelser og samtaler med ministerkontoret.

 

En af vores Afghanske samarbejdspartnere – initiativtager til Afghansk Pen – vurderer at omkring 40 musikere er blevet dræbt i Afghanistan under og efter Taliban styret.

 

Vores stringer i Pakistans Nordvestlige Grænseprovins har i det forløbne år rapporteret om mere end et hundrede bombedåd mod musikbutikker, angreb på bryllupsmusikere m.m. til www.freemuse.org

 

Vores netværk i Zimbabwe har rapporteret om systematisk forfølgelse og censur af musikere, der ikke vil komponere propagandasange for Robert Mugabe og hans regime.

 

Sidste år udgav vi en rapport om musikcensur og undertrykkelse af musikere i Hviderusland.

Eksemplerne er desværre utallige.

 

Freemuse opstod på baggrund af et dansk initiativ. Organisationen har gennemført to verdenskonferencer i København og en i Istanbul. Organisationen er i dag international samarbejdspartner med bl.a. International Pen, Human Rights Watch, CPJ (Committee to Protect Journalists), Index on Censorship og Amnesty.

 

Vi har således i to tilfælde hjulpet CPJ med asylsager for døds truede musikjournalister i Afghanistan.

 

Freemuse har senest været konsulteret af IMC, International Music Council, som i sin rapport til UNESCO vedrørende musikalsk mangfoldighed hyppigt refererer til Freemuse.

 

Ved et møde i Canada i starten af august mødtes vi med en række ”artist in residency” ledere fra hele verden samt ledende personer fra organisationer, som indgår i ICORN-netværket samt Bill Clintons ”Global Initiative”.

 

Formålet var bl.a. at diskutere muligheder for at forstærke menneskerettigheds- og ytringsfrihedsprofilen på de mange ”residency” pladser.

 

Vi mener, at den danske fribyordning skal være inkluderende. Den bør gælde såvel forfulgte forfattere som forfulgte musikere, satiretegnere, skuespillere m.m., og vi anser, at en fribyordning i Danmark skal tilpasses forholdene i Danmark.

 

Danmark har også enestående forudsætninger på musikkens område i forhold til professionelle brancheorganisationer og musikinstitutioner.

 

Vi har gennem årene haft frugtbart samarbejde med danske musikorganisationer og arrangører, herunder DJBFA, Roskilde festivalen, DMF, Danmarks Radio og Rytmisk Musikkonservatorium.

 

Freemuse udarbejder løbende rapporter om musikcensur og politiske og religiøse overgreb mod musikere og komponister, og det er til Freemuse alverdens medier henvender sig, når de søger ekspertviden og udtalelser.

 

Det seneste udtryk for dette globale samarbejde er ”International Music Freedom Day”, som Freemuse satte i søen i foråret 2007 i samarbejde med bl.a. BBC, Radio France, de nordiske statsradiofonier og Canadian Broadcasting Corporation.

 

I 2008 er Nobels Fredscenter i Oslo vært og ramme for en koncert med censurerede musikere og et seminar i et samarbejde med Freemuse, NRK og Rikskonsertene i Norge. Fredscentret har også benyttet Freemuse viden og kompetence i forbindelse med udstillingen ”Grænser for ytringsfriheden”

 

Freemuse webside, www.freemuse.org er verdens eneste, som beskriver den globale situation for musikalsk ytringsfrihed.

 

www.fremuse.org blev for flere år siden nomineret til IT verdenens mest prestigefulde pris ”Webby Award” ligesom vi har modtaget WOMEX AWARD – samme WOMEX, som bl.a. Wonderful Copenhagen nu forsøger at få til Danmark – et initiativ, vi selvfølgelig støtter.

 

Selvom Freemuse er en international organisation, så føler vi af gode grunde en tæt tilknytning til Danmark, da vores første kontor blev oprettet i administrativt samarbejde med Institut for Menneskerettigheder og vi modtog afgørende finansiel støtte fra Danida de første seks år af vores virksomhed.

 

Vi mener, at det vil sende et meget kraftigt og vigtigt signal til omverdenen, hvis den danske fribyordning bliver inkluderende, og vi tilbyder at stille vores viden og ekspertise til rådighed for  Jer – beslutningstagerne - inden loven færdigbehandles og vedtages.

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Ole Reitov

Projektchef