NOTAT

 

Til Folketingets Europaudvalg

27. maj 2008

 

Referat af rådsmøde (uddannelse, ungdom og kultur) den 21. maj 2008 - kulturdelen

 

Kultur

 

1. Kommissionens meddelelse om en europæisk fremgangsmåde i forbindelse med mediekendskab i det digitale miljø

Der var ingen debat, og formanden konstaterede, at forslaget til rådskonklusioner var vedtaget.

 

2. Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse om et flerårigt fællesskabsprogram til beskyttelse af børn, der bruger internet og andre kommunikationsteknologier

Efter en kort debat konstaterede formanden, at der var enighed om en generel indstilling til det foreliggende forslag. Efter at Europa-Parlamentet har afsluttet sin førstebehandling af forslaget, kan det kommende franske formandskab indlede forhandlinger med Europa-Parlamentet om forslaget.

 

3. Kommissionens meddelelse om kreativt onlineindhold på det indre marked

Udvekslingen af synspunkter om Kommissionens meddelelse tog udgangspunkt i formandskabets oplæg, herunder spørgsmålene om vigtigste udfordringer og nationale erfaringer som led i fremme af kreativt onlineindhold. Endvidere spørgsmålet om særlige områder, hvor EU-initiativer kunne have merværdi.

 

Der var blandt landene tilfredshed med, at emnet var blevet sat på dagsordenen, ligesom der var bred enighed om, at de udfordringer, som Kommissionen havde indentificeret i meddelelsen, var centrale. Endvidere blev der bl.a. fra dansk side, slået til lyd for, at en tilgang til området krævede et balanceret hensyn til alle interesser på området.

 

Det blev fra flere sider, herunder Danmark, fremhævet, at der med kreativt onlineindhold var tale om et nyt og uopdyrket marked. En gruppe af lande gav på den baggrund udtryk for, at det på nuværende tidspunkt var mere hensigtsmæssigt alene at udveksle idéer og erfaringer blandt EU-landene end at lade EU intervenere. Modsat mente andre lande, at EU-initiativer på området – eller dele deraf – ville have merværdi.    

 

Specifikt i forhold til multiterritoriale licenser udtalte kun en mindre gruppe af lande sig til fordel for på nuværende tidspunkt at arbejde for en sådan løsning. En anden gruppe lande udtrykte således bekymring for, at et sådant initiativ kunne forhindre nye forretningsmodeller i at udvikle sig, ligesom der kunne blive tale om monopoldannelse hos de store forvaltningsselskaber. Flere lande, herunder Danmark, pegede i den forbindelse på behovet for at sikre hensynet til kulturel mangfoldighed.

 

Hvad angår spørgsmålet om tekniske beskyttelsesforanstaltninger (DRM), understregede flere lande behovet for at fremme gennemsigtighed og standardisering, således at formålet om at sikre adgangen for forbrugerne til kreativt onlineindhold i højere gradkunne opfyldes.

 

Piratkopiering blev af flere lande udpeget som et område, der skulle have særlig opmærksomhed. Der blev fra flere sider orienteret om nationale erfaringer og initiativer som led i bekæmpelsen af piratkopieringen, uden at Rådet dog entydigt kunne pege på én løsning uden problemer. Det blev i den forbindelse understreget, at en fortsat udveksling blandt landene af både gode og dårlige erfaringer var vigtig.

 

Kommissionen udtalte, at meddelelsen havde haft til formål at starte en vigtig debat om et nyt og uopdyrket område. Kommissionen havde taget initiativ til at bestille en uafhængig undersøgelse om både økonomiske og kulturelle aspekter vedr. fremme af kreativt onlineindhold, herunder også om udfordringen vedr. bekæmpelse af piratkopiering. Undersøgelsen forventedes offentliggjort næste år. Dagens første udveksling af synspunkter havde været udbytterig, og det var samtidig vigtigt fortsat at gennemføre debatter blandt alle interessenter, eksperter mv. på flere niveauer, hvis resultater skulle indgå i det videre arbejde med kreativt onlineindhold.

 

Formanden konkluderede på baggrund af udvekslingen af synspunkter, at medlemsstaterne havde berørt flere vigtige aspekter, og at drøftelserne ville fortsætte under det kommende formandskab.

 

4. Det europæiske år for interkulturel dialog (2008) – interkulturelle kompetencer

Formanden konstaterede efter en kort debat, at forslaget til rådskonklusioner var vedtaget.

 

5. Europæisk kulturdagsorden

På baggrund af flere positive indlæg kunne formanden konstatere, at forslaget til konklusioner om Rådets arbejdsplan på kulturområdet 2008-2010 var vedtaget.