Kulturministeriet

Att.: Brian Mikkelsen

 

21. april 2008

 

 

Kære Brian

 

I Kulturregion Vadehavets kulturaftale med ministeren er Vadehavsfestivalen et af de markante projekter, der har stor betydning for områdets identitet og udvikling - særligt set i lyset af den kommende nationalpark.

 

I første omgang bevilgede ministeriet 370.000 kr. til Vadehavsfestivalen svarende til Kulturregionens daværende egenfinansiering.

 

I juni 2007 blev vi gjort bekendt med, at ministeren på baggrund af tidligere erfaringer med den nye Pulje til Kultur i hele landet havde besluttet, at der ville være mulighed for at genoverveje det ønskede støtteniveau for de projekter, som allerede havde været til drøftelse i kulturaftalesammenhæng.

 

Efter bevilling af 500.000 kr. fra Region Syddanmark fremsendte vi på den baggrund i januar 2008 en anmodning om yderligere bevilling til projektet, der modsvarede Region Syddanmarks bevilling.

 

Det er derfor med stor forundring, at jeg må konstatere, at Kulturministeriet har givet afslag på at forhøje den statslige finansiering med den begrundelse, at der skal noget helt ekstraordinært til for at udløse et forhøjet statsligt tilskud i løbet af projektperioden.

 

Denne begrundelse hænger for mig ikke sammen med det stade, projektet er på nu. Vi vedlægger materiale, der viser projektets markante udvikling og omfang siden den første forelæggelse for ministeriet. Der gøres desuden opmærksom på, at de væsentligste kulturinstitutioner i Vadehavsregionen som Vestjysk Musikkonservatorium, Esbjerg Kunstmuseum og Løgumkloster Kirkemusikseminarium er fundamentet og drivkraften i flere af projektets fyrtårne. Projektet er blevet kunstfagligt velforankret i det regionale med fagfolk fra ovennævnte institutioner, men også forankret i det nationale perspektiv, da Trevor Davis og Københavns Internationale Teater, KIT har været med i udviklingen af projekterne.

 

Projektet har også fået en international dimension med involvering af konservatorier i Tyskland og Holland, det hollandske kunstnerprojekt Waddenart og lydkunstneren Charlie Morrow, New York.

 

Med disse perspektiver øges også Vadehavsfestivalens fremtidige potentiale for internationalt kultursamarbejde i Vadehavslandene.

 

 

 

 

 

 

 

Med afslaget og med ministeriets yderligere nedprioritering af væsentlige kulturinstitutioner så som afslag til Tobakken som regionalt spillested, nedlæggelse af Centralbiblioteket i Esbjerg samt ændring af egnsteaterloven oplever vi igen, at den eksisterende skævvridning i forhold til Østdanmark forøges.

 

I forhold til intentionerne i ”Kultur i hele landet” og det øgede samarbejde via kulturaftalerne synes jeg, at det er beskæmmende - uden forudgående dialog - at modtage et afslag på vor ansøgning om øget bevilling til Vadehavsfestivalen. På den baggrund skal jeg anmode om, at sagen tages op til fornyet overvejelse.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

 

Lisbet Rosendahl

Formand for Kulturregion Vadehavet