Statens Kunstråd

Musikudvalget

H.C. Andersens Boulevard 2

1553 København V

 

 

 

 

 

Esbjerg, 8. april 2008.

 

 

 

 

 

Kommentarer til afslaget på ansøgning om regionalt spillested.

 

Efter at have sundet os på det nedslående og frustrerende afslag på vores ansøgning om at blive udpeget til regionalt spillested, har TOBAKKEN følgende kommentarer til det fremsendte afslag på vores ansøgning, og til processen i forbindelse med ansøgningen.

 

TOBAKKEN vedlægger til dette brev det udarbejdede dokument ”Redegørelse for berettigelse som REGIONALT SPILLESTED”. Desuden vedlægges der et nyt budget for perioden 2009-2012, som alene omhandler arrangementer, TOBAKKEN vurderer at være ”direkte støtteberettigede”. Vi håber dette budget kaster et bedre lys over behovet for støtte og TOBAKKENs berettigelse, som regionalt spillested.

 

TOBAKKEN har fremsendt en ansøgning, som vi mener, er både seriøs og velovervejet. Vi har samtidigt bestræbt os på at være kortfattede og konkrete i formuleringen af de visioner og målsætninger, som vi ønsker at realisere i en kommende periode, som regionalt spillested.

 

Desværre mener vi ikke, at Musikudvalgets repræsentanter har behandlet vores ansøgning tilsvarende seriøst – og det må bemærkes, at afslaget ikke indeholder konkretiserede mangler i vores ansøgning, men i stedet brede formuleringer, som ikke kan bruges til andet end at retfærdiggøre Musikudvalgets tilsyneladende mangel på indsigt og forståelse for de musikkulturelle forskelle, der eksisterer mellem f.eks. København i den ene ende af skalaen og Esbjerg i den anden ende.

 

5 linjer er hvad Musikudvalget finder rimeligt, at forklare afslaget til TOBAKKENs ansøgning med, hvilket vi anser, som både arrogant og fornærmende for det arbejde vi har lagt i ansøgningen – men endnu mere fornærmende overfor det store arbejde, TOBAKKEN gennem tiden har gjort og gør til den rytmiske musiks fremme og udvikling.

 

Musikudvalget har valgt at besøge 21 af de 29 ansøgende spillesteder. TOBAKKEN ønsker en redegørelse for hvilke steder, der ikke blev besøgt, og argumenterne for ikke at besøge netop disse steder. TOBAKKEN må stille spørgsmålstegn ved Musikudvalgets upartiskhed og objektivitet, såfremt Musikudvalget i udpegningsprocessen har sagsbehandlet de enkelte spillesteder forskelligt.

 

TOBAKKEN savner seriøs og konkret dokumentation for årsagerne til den manglende udpegning, som regionalt spillested. Vel at mærke dokumentation, som kan relateres og sammenlignes med dokumentationen for udpegelsen af de nye 18 regionale spillesteder.

TOBAKKEN må således udbede os den ønskede dokumentation.

 

Herunder hvilken dokumentation og hvilke forhold Musikudvalget har bragt i anvendelse til at foretage vurderingerne:

- at TOBAKKEN ikke i tilstrækkelig grad forventes at kunne styrke og formidle vækstlagene og 

   de smalle genrer.

- at den kunstneriske kvalitet i for høj grad er kommet til kort i forhold til kommercielle

   hensyn.

- at arbejdet med at opsøge og udvikle nye navne af høj kunstnerisk kvalitet ikke varetages

   tilstrækkeligt fokuseret.

 

TOBAKKEN står uforstående overfor, at Musikudvalget kan antyde, at TOBAKKEN tager kommercielle hensyn frem for kunstneriske hensyn. TOBAKKEN må udbede sig dokumentation for denne påstand.

TOBAKKEN er, som stort set alle andre regionale spillesteder, en virksomhed, der drives og ledes professionelt, og som skal tage økonomiske hensyn og foretage overvejelser i forhandling med kunstnernes repræsentanter – dette forhold finder Musikudvalget åbenbart ikke nogen forståelse for, og sammenblander med begrebet kommerciel.

 

TOBAKKEN står uforstående overfor, at der ikke har været nogen form for forhandling fra Musikudvalgets side. Der må – også med Musikudvalgets øjne – være mange væsentlige elementer i TOBAKKENs ansøgning og på TOBAKKEN, der er et af landets bedst forankrede spillesteder, som ville være værdifulde for det kulturelle Danmark fortsat at støtte.

 

TOBAKKEN står uforstående overfor, at Musikudvalget har fundet det rimeligt at opstille yderligere kriterier for udpegning af regionale spillesteder, når disse ikke har været offentliggjort på forhånd – og vil gerne have en forklaring herpå.

 

TOBAKKEN står uforstående overfor, at Musikudvalget åbenbart vægter vækstlag og nye navne på bekostning af bredde og alsidighed. Med afslaget i erindring peger denne vægtning på en elitær tankegang, som kun storbyer kan tilfredsstille – og som efterlader alle andre uden mulighed for at følge trop. Som en kommentar til udpegningen af nye regionale spillesteder, undrer det TOBAKKEN, at genrer som bl.a. folk, blues og roots generelt ingen vægtning har.

 

TOBAKKEN står uforstående overfor, at Musikudvalget ikke har taget nogen geografiske hensyn ved udpegningen af regionale spillesteder.

 

 

Vi ser frem til at modtage den ønskede dokumentation, og vil samtidigt oplyse, at TOBAKKEN agter at bringe Musikudvalgets udpegning i fokus, således at der skabes mulighed for, at der tilføres regionale spillestedsmidler til vores geografiske område, som matcher den lokale medfinansiering.

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

 

 

Jan Mols Poulsen                                                        Rene Madsen

Leder på TOBAKKEN                                                   Formand for TOBAKKENs bestyrelse