Foretræde, Folketingets Kulturudvalg – 9/4 2008 kl. 9.30

 

 

MAGMA, Danmarks turnerende Nutidsteater.

 

Det teater, Danmark mangler!

 

 

Ved Pia Marcussen, Chadi Abdul-Karim og Lise Ørskov

 

 

MAGMA – Optakt:

 

MAGMA bliver en kulturinstitution, der fra basen i Århus sætter professionel kunst og kultur i samspil med integrationsindsatser i hele landet – og foreslås derfor støttet via Puljen til

Kultur i hele Landet med et nationalt opdrag.

 

MAGMA er endnu ikke forhandlet på plads på det kommunale budget, men meget peger på, at MAGMA bliver etableret med kommunale driftsmidler fra flere magistratsafdelinger, bl.a. Børn & Unge, Sundhed & Omsorg og naturligvis Kulturafdelingen – bakket op af en bred vifte af byrådets partier.

 

 

MAGMA – Baggrund:

 

MAGMA bygger på 7 år med Opgang2 turnéteater. Turneteatret har siden 2001 bragt professionelle teaterforestillinger om det multietniske Danmark ud i hele landet og har spillet dér, hvor mennesker lever deres daglige liv – på uddannelsesinstitutioner, i fængsler, i kirker, i boligforeninger og på arbejdspladser. Alle forestillinger er produceret og har turneret via ad hoc fonds-, og puljemidler og indtjening.

 

Indtil nu har vi siden 2001 spillet 12 forestillinger i alt 840 gange for ca. 150.000 mennesker i mere end 50 kommuner; det er ca. 120 forestillinger om året, 7 år i træk! Igen og igen har publikum givet overvældende tilbagemeldinger om forestillingernes gennemslagskraft og brugbarhed.  En konstituering af MAGMA giver således anerkendelse og udviklingsmuligheder for en unik pionérindsats i den danske teaterverden.

 

 

 

 

Folketingets Kulturudvalg inviteres hermed til Premiere i Århus Festuge, d. 4/9 kl. 20.00 på

I Kærlighedens Navn – en samtidscocktail skrevet og instrueret af Pia Marcussen.

Med:

Chadi                      Rasmus                                      Mads                  Ghazaleh             Niels

 

Vi glæder os til at se dig. Tilmelding til Lise Ørskov – [email protected]

 

 

 

MAGMA – Vision:

 

MAGMA bringer nutidig, dansk dramatik ud til alle mennesker i Danmark – uanset bopæl, social position og etnicitet – dér hvor de er i hverdagen. MAGMA er således et supplement til Folketeatret, som primært bringer ældre dramatik ud til provinsens traditionelle teaterscener.

 

MAGMA producerer scenekunst, der provokerer fordomme og knuser tabuer – både hos nye og gamle danskere. Herigennem fremmes forståelse og dialog.

 

MAGMA er en kulturinstitution – primært med en turnerende profil – der har demokratisk medborgerskab som sit tematiske omdrejningspunkt.

 

 

 

 

 

 

 

 

MAGMA – Nødvendighed:

 

Vi tror på, at vi som kunstnere kan og skal gå i flæsket på en samtidens store udfordringer: det multietniske Danmark.

 

Kunst kan iscenesætte ubegribelige og vanskelige begreber som: utryghed, had, solidaritet og kærlighed.

 

Kunst og kultur kan derfor nedbryde mentale barrierer og skabe dialog mellem mennesker – på tværs af kulturelle og sociale skel.

 

MAGMA skaber forestillinger i publikums bevidsthed om, hvordan vi hver især kan bidrage til, at Danmark er et dejligt sted at skabe og leve sit liv – som aktive medborger.

 

 

 

 

 

 

Trevor Davies om Opgang2 turnéteater i rapport til Statens Kunstråd om kulturel mangfoldighed:

 

OPGANG2 turneteater har siden 2001 demonstreret en enestående initiativrigdom og en særdeles succesfuld gennemslagskraft - i forhold til inkludering af kunstnere med anden etnisk baggrund, i forhold til at producere forestillinger, der reflekterer det multietniske Danmarks udfordringer, og i det vedvarende fokus på teateruvante publikums-grupper samt utraditionelle kunde- samarbejdsrelationer.

 

 

 

MAGMA – RÅ MAGI MED ET STREF AF POESI